Merkez Bankası verilerine göre, cari işlemler hesabı, nisan ayında 1 milyar 712 milyon dolar açık verdi. Bir yıllık cari işlemler açığı 32 milyar 737 milyon dolar oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Buna göre, nisanda geçen yılın aynı ayına kıyasla 3 milyar 584 milyon dolar azalarak 1 milyar 712 milyon dolar oldu. Bunun sonucunda 12 aylık cari işlemler açığı 32 milyar 737 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

ALTIN VE ENERJİ HARİÇ 942 MİLYON DOLAR FAZLA VERİLDİ

Merkez Bankası'nın ödemleler dengesine ilişkin açıklamasında şu bilgiler verildi:

“Bu gelişmede, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 2 milyar 332 milyon ABD doları azalarak 1 milyar 513 milyon ABD dolarına gerilemesi ve geçen yılın nisan ayında 339 milyon ABD doları net çıkış kaydeden hizmetler dengesi kaleminin bu ayda 811 milyon ABD doları net giriş kaydetmesi etkili olmuştur. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın nisan ayında 3 milyar 548 milyon ABD doları açık vermişken, bu ay 942 milyon ABD doları fazla vermiştir. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler 596 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Birincil gelir dengesinden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın  aynı ayına göre 110 milyon ABD doları artarak 1 milyar 258 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir. İkincil gelir dengesinden kaynaklanan net girişler bir önceki yılın aynı ayına göre 212 milyon ABD doları artarak 248 milyon ABD doları  olarak gerçekleşmiştir."

PORTFÖY YATIRIMLARINDA 1 MİLYAR 534 MİLYON DOLAR NET ÇIKIŞ OLDU

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 56 milyon dolar oldu. Portföy yatırımlarında ise 1 milyar 534 milyon dolar tutarında net çıkış kaydedildi. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 123 milyon dolar net satış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 44 milyon dolar net alış yaptığı görüldü. Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak bankalar 1 milyar 11 milyon doları net geri ödeme gerçekleştirdi. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 2 milyar 503 milyon dolar net azalış kaydetti. Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 325 milyon doları net azalış ve Türk lirası cinsinden 386 milyon dolar net artış olmak üzere toplam 61 milyon doları net artış kaydedildi. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada kredilerle ilgili ise şu veriler paylaşıldı:

“Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak bankalar ve Genel Hükümet sırasıyla 336 milyon ABD doları ve 79 milyon ABD doları net  geri ödeme, diğer sektörler ise 39 milyon ABD doları net kullanım  gerçekleştirmiştir. Resmi rezervlerde bu ay 1.183 milyon ABD doları net azalış gözlenmiştir.”

 

 

Kaynak: anka