Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, doğalgaz arzındaki daralmanın ardından, sanayide yaşanan doğalgaz ve elektrik kesintilerine ilişkin olarak, “Planlamanın önemini bir kez daha anlamış olduk” dedi.BURSA (İGFA) - BUSİAD Başkanı Küçükkayalar, İran’ın 10 gün süreyle doğalgaz arzını durduracağını açıklamasının ardından, Pazartesi gününden itibaren organize sanayi bölgelerinde peş peşe gelen, 72 saatlik elektrik kesintilerinin gerçekleştirileceği haberlerine yönelik olarak, planlı hareket etmenin ve risk yönetiminin önemini bir kez daha gördüklerini beirterek, "Her sert geçen kışta, İran ya da Rusya tarafından vanalar kapatılır mı? Her sıcak geçen yazda elektrik sunumu yeterli olacak mı? Gibi kaygıları artık yaşamamalıyız! Doğalgazda depolama kapasitemiz çok önceden artırılmalı, belirli aralıklarla yaşadığımız bu gibi durumlar için bir B planımız mutlaka olmalıydı" diye konuştu.

Bu durumun, ihracat taahhütlerini gerçekleştirme noktasında iş insanlarını zor durumda bırakacağı, orta vadede ülkemiz sanayisinin risk endeksinin artmasına neden olabileceğini de göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Küçükkayalar, "Yaşamakta olduğumuz sorun, organize sanayi bölgelerinde yeşil ekonomiye geçilmesinin önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum için, böylesi kesintilerden daha az etkilenmek ve orta vadede döviz tasarrufu için çok daha fazla güneş ve rüzgâr enerji sistemlerinin kurulması gerekmektedir" dedi.

BUSİAD Başkanı Küçükkayalar, bu kesintilerin kaçınılmaz olması halinde, mümkün olan en hızlı sürede tekrar üretime dönülecek çözümlerin de bulunması gerektiğini ifade ederek, “Ekonomik sıkıntıların yaşanmakta olduğu bu dönemde üretimin durmaması için ilgililer kısa vadede acilen bir çözüm yolu bulmalı, orta ve uzun vadede ise bu gibi durumlarla bir daha karşılaşılmaması için gereken tedbirler mutlaka alınmal, ayrıca kısa vadeli hızlı çözüm üretecek enerji tasarrufu tedbirlerini almak da hepimizin vatandaşlık görevi” diye konuştu.

Kaynak: igf