BORA ERDİN

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, borsada işlem gören altın fiyatlarından hesaplanan BIST Altın Endeksi'ne ilave olarak 7 Temmuz tarihinden itibaren Spot Altın, Altına Dayalı Kira Sertifikası ve Altın Tahvili olmak üzere üç yeni endeks daha hesaplamaya başlayacaklarını açıkladı.

Korkmaz Ergun, Meditera Tıbbi Malzeme Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlaması dolayısıyla düzenlenen törende konuştu. Ergun, borsada işlem gören altın fiyatlarından hesaplanan BIST Altın Endeksi'ne ilave olarak 7 Temmuz’dan itibaren Spot Altın, Altına Dayalı Kira Sertifikası ve Altın Tahvili olmak üzere üç yeni endeks daha hesaplamaya başlayacağını söyledi. Ergun, “Üç yeni altın endeksini artık hesaplamaya başlıyoruz. Bu üç altına dayalı endeksimiz uluslararası spot altın fiyat altın piyasasındaki değişimleri eş anlı olarak yansıtacaktır. Bu üç altına dayalı endeksi uluslararası spot altın fiyatlarını yansıtırken fiziki altına yatırım yapmak isteyen yatırım fonlarının da bu endeks üzerine kurulmasını sağlamış olduk. Böylece fiziki altına yatırım yapak isteyen yatırımcıların borsa katılım fonlarına katılarak bu imkanı kavuşmasını sağladık” dedi.

TL/GRAM CİNSİNDEN GETİRİLERİNİ GÖSTERECEK

Halihazırda hesaplanan BIST Altın Endeksi Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMTP) gerçekleşen dolar/ons cinsi altın işlemlerinin fiyatlarından hesaplanıyor ve endeks altın fiyatlarının dolar/ons cinsinden getirilerini gösteriyor. 7 Temmuz'dan itibaren yayınlanacak BIST Spot Altın Endeksi uluslararası piyasalarda oluşan dolar/ons cinsi spot altın fiyatlarının TL/gram fiyatına çevrilmesiyle hesaplanacak ve endeks altın fiyatlarının TL/gram cinsinden getirilerini gösterecek.

BIST Altına Dayalı Kira Sertifikası Endeksi, Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası'nda (BAP) işlem gören, Hazine ve Maliye Bakanlığı veya Hazine ve Maliye Bakanlığı Varlık Kiralama A.Ş. tarafından gram altın cinsinden ihraç edilmiş altına dayalı kira sertifikalarının aynı gün valörlü fiyatlarından hesaplanacak. Endeks altın ve kira getirileri dâhil Türk lirası cinsi getirileri bulunabilecek. BIST Altın Tahvili Endeksi ise, BAP'ta işlem gören, Hazine ve Maliye Bakanlığı veya Hazine ve Maliye Bakanlığı Varlık Kiralama A.Ş. tarafından gram altın cinsinden ihraç edilmiş altın tahvillerinin aynı gün valörlü fiyatlarından hesaplanacak. Endeks altın ve faiz getirileri dahil Türk lirası cinsi getirileri gösterecek.

 

 

Kaynak: anka