Akaryakıtta fiyat artışının bir kısmının ÖTV'den karşılanarak satış fiyatına yansıtılmamasını sağlayan "eşel mobil" sistemi 2022'de de devam edecek. Ancak akaryakıtta eşel mobil sistemi kapsamında ÖTV sıfırlandığı için gelen zamların tamamı pompa fiyatına yansıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayladığı "2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı" Resmi Gazete'de yayınlandı. Programa göre, dalgalı kur rejimi uygulaması devam edecek. Enflasyon hedeflemesi sistemi sürecek. Döviz kurunda sağlıksız fiyat oluşumu gözlenirse piyasa istikrarı için gerekli adımlar atılacak.

Akaryakıtta fiyat artışının bir kısmının ÖTV'den karşılanarak satış fiyatına yansıtılmamasını sağlayan "eşel mobil" sistemi 2022'de de devam edecek. Fiyat artışlarının bir kısmı ÖTV'den karşılanarak satış fiyatına yansıtılmayacak.

EŞEL MOBİL SİSTEMİ NEDİR?

Eşel Mobil Sistemi (EMS), akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'nin (Özel Tüketim Vergisi) indirilmesi ya da artırılması uygulamasıdır.  Tüketicilerin satın alma gücünü koruyabilmek için, ücretlerin enflasyondaki artışı dikkate alarak kendiliğinden ayarlanmasını mümkün kılan bir sistemdir. Böylece çalışanların ücret artışları için sözleşmelerle güncelleme yapmak yerine, ücret artışları otomatiğe bağlanmaktadır.

EŞEL MOBİL UZATILSA DA ÖTV SIFIRLANDI ZAMLAR YANSIYOR

Motorin, benzin ve LPG’de eşel mobil sistemi kapsamında ÖTV sıfırlanmış durumda, bu nedenle zamların tamamı pompa fiyatına yansıyor. Litre başına benzinde 2,53 TL, motorinde 2,05 TL, LPG’de 1 TL olan maktu ÖTV, eşel mobil sistemi kapsamında sıfırlanmış durumda.

“EŞEL MOBİL DEVAM EDECEK”

Kararı Doç. Dr. Oğuz Demir değerlendirdi. Demir, “LPG ve motorinde olduğu gibi benzinde de Eşel Mobil Sisteminden karşılanan özel tüketim vergisi (ÖTV) geçtiğimiz hafta sıfırlandı. Şu an ÖTV sıfır. Gelecekte ÖTV yeniden uygulansa dahi fiyat artışlarının kısmen yansımasına neden olan eşel mobil 2022’de de devam edecek” dedi.

Kaynak: anka