UĞUR İSTANBULLU

(ARTVİN) - Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Artvin Şubesi, ‘Eğitim-Öğretimde Sorunlarımız Paneli' düzenledi. Eğitimci-yazar Feray Aytekin "Yeni bir rejim inşası hayata geçirilmek isteniyorsa, buradaki temel araç ve temel olarak hedef aldıkları başlık eğitim oluyor. Ve bu son 22 yılda bu ülkenin öğretmenleri ve velileri olarak ve bu ülkenin yurttaşları olarak eğitim alanında yaşananları çok net bir şekilde gördük...Parasızlıktan yoksulluktan kaynaklı çocukların akın akın okulları terk ettiği ve Türkiye tarihinin şu an en büyük okul terkleri yaşanıyor" dedi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Artvin Şubesi, Eğitim-Öğretimde Sorunlarımız Paneli düzenledi. Artvin Barosu’nun salonunda gerçekleştirilen panele, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Nurcan Ay Katırcı, eğitimci yazar Feray Aytekin, Veli-Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz, Artvinli eğitimciler, öğrenci velileri, eğitim sendikaları ve sivil toplum örgütleri katıldı.

Panelde konuşan eğitimci-yazar Feray Aytekin şunları söyledi:

"Gerçekten eğitim meselesi bu topraklar için hep en güncel, en çok problem yaşanan meselelerden biriydi. Ama son 22 yılda eğitim alanında en zor ve kötü günler yaşadık ve maalesef yerel seçimlerden sonra olan sonuç bir nefes olsa bile bu zor günleri yaşamaya devam ediyoruz. Tabi sadece bizim ülkemizde değil dünyanın her yerinde hepimizin de bildiği gibi somut bir gerçek var ki yeni bir rejim inşası hayata geçirilmek isteniyorsa, buradaki temel araç ve temel olarak hedef aldıkları başlık eğitim oluyor. Ve bu son 22 yılda bu ülkenin öğretmenleri ve velileri olarak ve bu ülkenin yurttaşları olarak eğitim alanında yaşananları çok net bir şekilde gördük.

"6 YAŞINDAKİ ÇOCUKLARIN EVLENDİRİLDİĞİ GÜNLERİ YAŞIYORUZ"

22 yıl önce bize deseler deki bütün okullarda şu an okul öncesinden itibaren mescit zorunlu olacak, böyle bir durum bize ne kadar gerçek ve sahici gelirdi. Bize 22 yıl önce deselerdi ki bütün okullar onlarca tarikat tarafından kuşatılacak, bize ne kadar sahici gelecekti. Bize deselerdi ki bütün okullar imam hatipleşecek, bütün eğitim kurumları imam hatip haline gelecek...Biz bunları daha da sıralayabiliriz. Böyle bir gerçeği yaşıyoruz ve yakın bir dönemde 6 yaşındaki çocukların evlendirildiği günleri yaşıyoruz. Yine kamusal eğitim hakkı, laik eğitim hakları ellerinden alındığı için en az bir buçuk milyon kız çocuğunun örgün eğitimin dışında olduğu ve yoksulluktan çaresizlikten kaynaklı. Ve biz bunu en net örneğini Aladağ’da yaşadık, ama Aladağ sadece çocuklar o acıyı yaşayıp ve yaşamlarını kaybetti diye biliyoruz. Oysa onlarca tarikat yapısına mecbur kalmış kız çocukları ve tüm çocukları konuşamıyoruz. 

“ŞİMDİ GELDİĞİMİZ SÜREÇTE KAMUSAL EĞİTİMDEN BAHSETMEK MÜMKÜN MÜ?”

İki temel hak kesintisiz bir şekilde işletildi ve bu da eğitimin piyasalaşması ve dinselleştirilmesiydi. Yani paran varsa paran kadar eğitim; ulaşabildiğin kadar eğitimdi. Tam da sermayenin istediği gibi bir yandan da eğitimin dinselleşmesi ve tam da buna uygun bir aktördü aslında. AKP dönemi ve bunun gereğini de fazlasıyla yerine getirdi 22 yıl boyunca. Şimdi geldiğimiz süreçte kamusal eğitimden bahsetmek mümkün mü? Daha bir ay önce Köy Enstitülerinin yıl dönümüydü. Savaştan çıkmış bir ülke ve yine 2. Dünya savaşı koşullarında; tüm dünyada yoksulluk yaşanırken, kamusal ve laik eğitim hayata geçirildi. Şimdi başta yoksuların çocukları olmak üzere yüz binlerce çocuğun örgün eğitimden çıktığını konuşurken, o günlerde en yoksul köylerden çıkan yırtık çarıklarıyla şalvarlarıyla çıkan o çocuklar bu ülkeye gelecek inşa ettiler. Bu ülkenin eğitimcileri oldular, bu ülkenin şairleri oldular, yazarları oldular ve bu ülkenin aydınları oldular ve Köy enstitüleri bunları başardı. Şimdi ise baştan da söylediğim gibi parasızlıktan yoksulluktan kaynaklı çocukların akın akın okulları terk ettiği ve Türkiye tarihinin şu an en büyük okul terkleri yaşanıyor.”  

 

 

Kaynak: anka