KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in iddialarını yanıtlayarak, "Türkiye’nin garantörlüğü ile Türk askerinden vazgeçilmez” dedi.KKTC (İGFA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Türkiye hiçbir zaman garantilerin kaldırılmasını istemedi" diyerek yaptığı yazılı açıklamasında Türkiye'yi uzlaşmazlıkla suçlayan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'i yanıt verdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar açıklamasında, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluşunu Enosis’e sıçrama tahtası olarak niteleyen Rum-Yunan ikilisi, Garanti Antlaşması’nı değiştirmek ve Enosis’e karşı tehdit olarak gördüğü Türkiye'nin garantörlüğünü kaldırabilmek için Cumhuriyetin ilk günlerinden itibaren harekete geçmiş ve bu yönde girişimlerde bulunulduğunu anımsatarak, "Bu girişimlerin gündeme gelmesiyle birlikte, Anavatan Türkiye ile Kıbrıs Türk halkı buna karşı çıkmış; Türkiye'nin garantörlüğünün kaldırılamayacağı belirtilmişti. O günden bu güne dek, Rum tarafı Türkiye'nin garantörlüğünün kaldırılması ve Türk askerinin Kıbrıs'tan uzaklaştırılmasını talep etmektedir. Bu, gerçekleşmesi mümkün olmayan bir hayaldir. Anavatan Türkiye ile Kıbrıs Türk halkının tamamı buna karşıdır" dedi.

"Gerçekleri ve yaşananları çarpıtmaya çalışan Anastasiadis; ‘Türkiye, garantilerin hiçbir zaman kaldırılmasını istemedi’ diyerek Rum tarafının uzlaşmazlığını gizlemeye, çözümsüzlüğün sorumluluğunu da Türkiye ile Kıbrıs Türk tarafına yüklemeye çalışmaktadır" diyen Cumhurbaşkanı Tatar, "Bu da boşuna bir gayrettir. Anavatan Türkiye, uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan garantörlük hakkından vazgeçmeyeceğini, 1960 yılından bu yana pek çok kez açıklarken; bu yeni bir olaymış gibi göstermeye çalışmak da boşuna bir gayrettir. Kıbrıs Türk halkının da Türkiye'nin garantörlüğünden vazgeçmesi mümkün değildir" diye konuştu.

"SUÇLU GÖRMEK İSTİYORSA AYNAYA BAKMALI"

Yazılı açıklamasında Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis'e tavsiyede de bulunan Cumhurbaşkanı Tatar, yazılı mesajında,  "Diyalog çağrılarımıza Kıbrıs'ta adil, kalıcı, sürdürülebilir bir anlaşmayı ve 1974’te sağlanan barışın sürmesini içeren, Kıbrıs’ın ve bölgenin yararına olan egemen eşit iki ayrı devletin varlığına dayalı çözüm önerimize olumlu yanaşması ve suçlu görmek istiyorsa aynaya bakmasıdır" ifadelerini kullandı.

Kaynak: igf