AHMET ÜN

(DİYARBAKIR) - Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (DSMMMO), artan iş yükü nedeniyle yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek için açıklama yaptı. DSMMMO Başkanı Şiyar Bozhan, mali müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözümlerin acilen hayata geçirilmesi çağrısında bulunarak, “Mali müşavirlerin sırtındaki yük artık dayanılmaz bir boyutlara ulaşmıştır. Gelişmiş ülkelerde iş verimini artırmak için haftalık çalışma günlerinin dört güne indirilmesi tartışılırken biz mali müşavirler olarak neredeyse 7/24 ofislerimize hapsediliyoruz” dedi.

Serbest muhasebeci ve mali müşavirler, artan iş yüküne dikkat çekerek yaşadıkları sorunlara çözüm bulunması talebiyle bugün ülke genelinde eş zamanlı olarak açıklama yaptı. Diyarbakır’da da DSMMMO binası önünde açıklama yapıldı.

Türkiye'de en çok araç FSM Köprüsü'nden geçiyor Türkiye'de en çok araç FSM Köprüsü'nden geçiyor

‘130 BİN MESLEK MENSUBUNUN ÇIĞLIKLARINA DUYARSIZ KALINMAMALIDIR’

DSMMMO Başkanı Şiyar Bozhan, mali müşavirlerin iş yükünün azalması için Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileriyle görüşme yaptıklarını, ancak sonuç alamadıklarını söyledi. Bozhan, şöyle konuştu:

“Sadece nisan ayında Gelirler İdaresi Başkanlığı tarafından ilan edilen vergi takviminde toplam 56 beyan ve bildirimin verileceği açıkça görülmektedir. Bu beyan ve bildirimlerin yanında bir de en son 20 yıl önce uygulanan ve genel tebliği henüz iki üç ay önce yayımlanan, hala uygulamada birçok tereddüdü barındıran enflasyon düzeltme işlemlerine ilişkin yapılacak çalışmaları da aynı takvimde tamamlanması uygulanabilir değildir.

Resmi, idari ve hafta sonu tatilleri Ramazan Bayramı ile birleşince toplam on iki günlük tatil nedeniyle nisan ayında çalışma günü olarak sadece on sekiz gün kalmaktadır. Bu kadar kısa süreye bu kadar beyan ve bildirimin sağlıklı bir şekilde verilmesine imkân yoktur. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine yaptığımız hem yazılı hem sözlü başvurularımızı dikkate alması için meslektaşlarımızın masa başında ölmesi mi gerekli. Mali müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözüm önerilerini Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine hem yazılı hem de sözlü olarak birçok kez aktardık. Yaptığımız her görüşmede, mali müşavirlerin ağır iş yükü altında ezildiği, omuzlarındaki yükün artık dayanılmaz bir seviyeye geldiğini, meslektaşlarımızın beden ve ruh sağlıklarının bu yükü kaldırmadığı sıklıkla ifade edilmiştir.

Ölçüsüz bir iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, mali müşavirlerin iş ve yaşam dengesini olumsuz etkiliyor ve insani yaşam hakkını ellerinden alıyor. Sorunlarımıza ivedi olarak çözüm üretilmesi için haykıran 130 bin meslek mensubunun çığlıklarına duyarsız kalınmamalıdır. Artık mevcut işlerimizi yapamaz hale geldik, bıçak kemiğe dayandı.”

 

Kaynak: anka