Yeni Zelanda Genel Valiliği, Dame Cindy Kiro’nun yemini sonrası ilk kez Maori kökenli biri tarafından yürütülecek. Kiro, yemin töreninde yaptığı konuşmasında, çok çeşitliliğe vurgu yaparak farklı kültürleri tanıyacağını söyledi.

Dame Cindy Kiro, Yeni Zelanda Genel Valisi olarak yemin ederek göreve başladı. Ülke tarihinde ilk kez Maori kökenli birinin göreve geldiği makam, İngiliz kolonisi döneminden kalma “sembolik” sayılabilecek bir görevi ifade ediyor. Genel Vali olan Kiro, yasaları imzalamak, birçok törene başkanlık etmek gibi bir dizi anayasal görevi yerine getirecek.

Yemin töreninde Maori ve İngiliz kökeninden bahseden Kiro, göçmenlere ve azınlıktaki yurttaşlara ulaşma sözü vererek, "İnsanlar kendilerini bağlı hissettiklerinde, aidiyet duygusuna sahip olduklarında ve ayakta duracakları bir yere sahip olduklarında topluluklar dayanıklılık geliştirir" dedi.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Kiro’nun görevinin, “Hayatın her kesiminden birçok kişiye ilham kaynağı” olduğunu belirtti.

Kaynak: anka