Rusya tarafından geliştirilen anti-uydu füzesinin testi, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (ISS) mürettebatı tehlikeye attı. ABD, testin “pervasızca” yapıldığını vurgulayarak Rusya’yı kınadı.

Rusya tarafından geliştirilen anti-uydu füzesinin testinin ardından ortaya çıkan enkaz, ISS mürettebatı için tehlike yarattı. Test sonucunda parçalanan Rus uydusunun yarattığı uzay atıkları, yedi kişilik ISS mürettebatını, herhangi bir çarpma tehlikesine karşı istasyon içerisinde bulunan kapsüllere sığınmaya zorladı.

Olaya ilişkin bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya’nın, testi “pervasızca” yaptığını söyledi. Price, "Test, şimdiye kadar bin 500'den fazla izlenebilir yörünge enkazı ve yüz binlerce parça daha küçük yörünge enkazı üretti. Bunlar, artık uzaydaki tüm ulusların çıkarlarını tehdit ediyor" dedi. Testi "tehlikeli ve sorumsuz" olarak niteleyen Price, Rusya’nın uzayın silahlandırılmasına karşı çıkma iddiasının da “samimiyetsiz ve ikiyüzlü” olduğu savundu. Price, “ABD, müttefikleriyle Rusya’nın sorumsuz davranışlarına yanıt vermek için birlikte çalışacak” açıklaması yaptı.

NASA yöneticisi Bill Nelson, olayın ardından, “Rusya’nın sadece ISS'deki Amerikalı ve uluslararası ortaklıkların astronotlarını değil, aynı zamanda kendi kozmonotlarını ve Çin'in uzay istasyonundaki Çinli taikonotları tehlikeye atması düşünülemez” dedi.

ROSCOSMOS TEPKİLERİ ABARTILI BULDU

Rusya Uzay Ajansı (Roscosmos) ise tepkilerin abartılı olduğunu açıkladı. Roscosmos’tan yapılan açıklamada, test sonucunda ISS’deki astronotları standart prosedüre göre uzay aracına gitmeye zorlayan cismin yörüngesinde çıktığı, istasyonun ise güvenli olarak nitelendirilen yeşil bölgede olduğu belirtildi.

Test sonucunda parçalanan Rus uygusunun ise 1982'de fırlatılan bir casus uydusu olan Kosmos-1408 olduğu bildirildi.

Kaynak: anka