Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ülkede artan enflasyon nedeniyle petrol, doğal gaz ve elektrikteki vergilerin azaltılacağını açıkladı. Doğal gazdaki vergi ocak-mart arasında yüzde 23’ten yüzde 8’e düşürülecek. Elektrikteki vergi de yüzde 23’ten yüzde 5’e indirilecek.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, yıl içerisinde yaptıkları reformlara bağlı olarak yeni vergi indirimine gideceklerini duyurdu. Artan enflasyon nedeniyle petrol, gaz ve elektrikteki vergilerin azaltılacağını belirten Morawiecki, hükümetin enflasyonu yumuşatmak ve enflasyona karşı tampon oluşturmak için hareket ettiğini söyledi.

PETROLDEKİ VERGİ İNDİRİMİ AB’YE BAĞLI

Petrol üzerindeki vergiler, Avrupa Birliği düzenlemelerinin izin verebildiği minimum düzeye indirilecek. İndirim, 20 Aralık'ta başlayarak beş ay boyunca devam edecek. Doğal gazdaki vergi ise ocak-mart arasında yüzde 23’ten yüzde 8’e düşürülecek. Aynı dönemde elektrikteki vergi de yüzde 23’ten yüzde 5’e indirilecek.

İktidar partisi olan Hukuk ve Adalet Partisi, bu yıl içerisinde vergilere yönelik kapsamlı bir düzenleme yaparak bunu "Polonya Düzeni" olarak adlandırmıştı. Bu düzenleme kapsamında, 2022'de yaklaşık 9 milyon Polonya vatandaşı gelir vergisi ödemeyecek. Emeklilerin yüzde 70'inden vergi alınmayacak.

Polonya hükümeti ayrıca, ekonomik sıkıntı yaşayan hanelere 10 milyar zlotiye (2,40 milyar dolar) varan maddi yardımda bulunacak. Bu ödemeler gelire bağlı olacak ve gelecek yıl iki parça şeklinde yapılacak.

Kaynak: anka