İki milyonu aşkın Kenyalı, ülkenin yarısını etkileyen kuraklık karşısında açlıkla karşı karşıya geldi. Kenya Ulusal Kuraklık Yönetimi İdaresi yüksek miktarda yoksulluğun olduğu 23 bölgede mart ve mayıs ayındaki düşük yağışların ardından acil olarak gıda yardımına ihtiyaç duyulacağını bildirdi.

Kenya hem COVİD-19 pandemisi hem düşük yağışlardan etkilendi. İki milyonu aşkın Kenyalı, açlıkla karşı karşıya geldi. Ulusal Kuraklık Yönetimi İdaresi (The National Drought Management Authority) tarafından yapılan açıklamada, Kenya’da yüksek miktarda yoksulluğun olduğu 23 bölgede mart ve mayıs ayındaki düşük yağışların ardından acil olarak gıda yardımına ihtiyaç duyulacağı bildirildi.

YIL SONUNA DOĞRU DAHA DA KÖTÜLEŞECEK

Söz konusu gıda krizinin, ekim ve aralık ayı arasındaki yağış tahmininin normal seviyelerin altında olması nedeniyle daha da kötüleşmesi bekleniyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 723 MİLYON TL'YE İHTİYAÇ OLDUĞUNU AÇIKLADI

Temmuz ayında açıklama yapan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü de temmuz ve kasım ayları arasındaki kuraklığın etkilerini hafifletmek için 9,4 milyar Kenya şilinine (723 milyon TL) ihtiyaç olduğunu duyurdu. Bu ihtiyacın büyük bölümü gıda yardımı iken 276 milyon TL’si gıda dışı müdahalelere harcanacak.

ÇEKİRGE İSTİLASI, SEL VE KABİLE ÇATIŞMALARI DA AYRI SORUN

Kenya Kızıl Haç Genel Sekreteri Asha Mohammed, etkilenen ilçelerin çoğunun aynı zamanda çöl çekirgesi istilaları, ani seller ve azalan kaynakların yol açtığı kabile çatışmalarıyla uğraşmak zorunda kaldığını belirtti. Mohammed, kuraklığın çiftçiler kadar kentlerde yaşayan kişileri de artan gıda fiyatları nedeniyle etkilediğini söyledi.

ULUSAL FELAKET

Kuraklığı ulusal bir felaket olarak nitelendiren Kenya Başkanı Uhuru Kenyatta, etkilenen Kenyalılara çeşitli yardımların sağlanması için Hazine Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ulusal Koordinasyon olmak üzere yetkili kurumlara görev verdi.

 

Kaynak: anka