G20 liderleri, Afganistan’daki ekonomik duruma ilişkin bir toplantı düzenledi. Toplantıda, Afganistan’a 1 milyar 155 milyon dolarlık yardım sözü verildi.

G20 liderleri, Afganistan’daki iktidar değişikliğinin ardından kötüleşen ekonomik durumu ilişkin bir toplantı düzenledi. Toplantıda, Afganistan’a 1 milyar 155 milyon dolarlık yardım sözü verildi.

AB Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Afganistan’ın, "insani ve sosyo-ekonomik” çöküşe gittiğini ifade ederek komşu ülkeleri kapsayan toplam 1 milyar 155 milyon dolarak denk gelen bir, “acil yardım” sözü verdi. Bu miktar ise birden fazla yardım paketinin toplamını ifade ediyor. Yaklaşan kış mevsiminin Afganistan’da yaşayan insanları tehdit ettiğini belirten von der Leyen, “İnsani yardım tek başına kıtlığı ve büyük bir insani krizi önlemek için yeterli olmayacaktır” dedi. Yardımların ise Taliban’a olmadığını vurgulayan von der Leyen, “Ancak Afgan halkı, Taliban'ın eylemlerinin bedelini ödememeli. Bu nedenle Afgan destek paketi, Afgan halkına ve onlara ilk yardım sağlayan ülkenin komşularına yöneliktir” ifadelerini kullandı.

MERKEL'DEN YARDIM VURGUSU

Salı günü yapılan G20 toplantısının ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel, uluslararası toplumun, "40 milyon insanın kaosa sürüklendiğini" izleyemeyeceğini söyledi. Merkel, Almanya'nın Afganistan'a 600 milyon dolarlık insani yardım sözü verdiğini hatırlatarak, BM yardım kuruluşlarına yardım sağlamak için tam erişim verilmesi gerektiğini belirtti. Merkel, Taliban'ın Afganistan hükümeti olarak resmen tanınmasının Almanya'nın gündeminde olmadığını da sözlerine ekledi.

 

Kaynak: anka