ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, çeşitli diplomatik temaslar için bulunduğu Ukrayna'da; “Rusya'nın Doğu Ukrayna'da barışın önündeki engel olduğunu” söyledi. 

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Karadeniz'deki savunma iş birliğini güçlendirme amacıyla yapılan görüşmeler için ikinci kez Ukrayna'ya gitti.

Savunma Bakanlığı sitesinden yapılan açıklamada, ziyarete dair ayrıntılı bilgiler verildi. Buna göre; Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky ve Ukrayna Savunma Bakanı Andrii Taran ile görüşen Austin, Ukrayna'nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve Avrupa-Atlantik emelleri için ABD'nin desteğini sürdürme sözü verdi.

"Güvenlik yardımı yoluyla Ukrayna güçlerini destekleme taahhüdünü" veren Austin, Ukrayna'yı Avrupa-Atlantik hedeflerini ilerletmek için savunma ve savunma sanayi reformlarında ilerlemeyi sürdürmeye teşvik ettiklerini belirtti. Taran ile görüşmede ise ABD-Ukrayna Stratejik Savunma Çerçevesinin nasıl uygulanacağı konuşuldu.

Görüşmelerin ardından Ukrayna'da bir basın açıklaması yapan Austin, ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Zelensky arasındaki görüşmeyi hatırlattı ve "Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destek sarsılmaz" dedi.

2014'ten bu yana Ukrayna güçlerini desteklemek için 2,5 milyar dolardan fazla taahhütte bulunduklarını söyledi. Ayrıca yalnızca Ukrayna'nın değil, Gürcistan, Romanya ve Bulgaristan'a da yardım sağlamaya devam edeceklerini vurguladı. Austin, "Rus saldırganlığını caydırmak için Müttefikler ve ortaklar arasında iş birliği ve birliğin önemini uzun zamandır" bildiklerini belirtti.

Austin, Rusya ile ilişkiler ile ilgili bir soru üzerine; “Açık konuşalım, bu savaşı Rusya başlattı ve barışçıl çözümün önündeki engeldir. Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstererek başlayabilirler" dedi.

 

Kaynak: anka