ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, 8 bin 500 Amerikan askerinin Ukrayna’ya gönderilmek üzere hazırda bekletildiğini açıkladı.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, bugün yaptığı olağan basın toplantısında, NATO Mukabele Kuvveti'nin aktifleştirilmesi durumunda 8 bin 500 askerin Ukrayna’ya gönderilmek üzere hazırda tutulduğunu söyledi. Kirby, “ABD, Rusya’nın ABD'ye veya ABD'nin müttefiklerine zarar veren eylemlerine karşı ulusal çıkarlarını korumak için kararlı bir şekilde hareket edecektir” dedi.

John Kirby, 8 bin 500 askerin hali hazırda Avrupa’da bulunan Amerikan askerlerine ek olarak gönderileceğini vurgulayarak, bu askerlerin bölgedeki agresifliği caydırmak, NATO müttefiklerinin savunma gücünü geliştirmek ve gerekirse agresifliği yenmek amacıyla bölgeye gönderileceğini söyledi.

Kirby, Başkan Joe Biden’ın emriyle Savunma Bakanı Lloyd Austin’in askerleri bir üst teyakkuz seviyesine geçirdiğini belirterek, ABD’nin henüz herhangi bir asker konuşlandırma kararı almadığına dikkat çekti. Kirby, bu teyakkuz durumuyla birlikte normalde 10 gün olan asker sevkiyat süresinin 5 güne ineceğini söyledi.

Sözcü Kirby, son olarak, Rus tarafının henüz gerilimi düşürmeye niyetli olmadığını, ancak Rusya ile yaşanan bu durumu yatıştırmak için müzakerelere hala zaman ve alan olduğunu belirterek Rusya Lideri Vladimir Putin’i müzakereye davet etti.

Kaynak: anka