CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, Rönesans Holding’in bazı şehir hastanelerinin işletmesini Danimarkalı bir şirkete devretmesine tepki gösterdi. Karaca, “AKP zihniyeti ve uzantıları, halkımızın geleceğine ipotek koymakta hiçbir beis görmüyor. Bizler, şehir hastanelerinin kamulaştırılması ve şirketlerin yönetiminden alınarak 3. basamak devlet hastanesi olarak hizmete devam etmelerini istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, şehir hastanelerinin işletmesinin Danimarkalı ISS Facilities şirketine devredilmesine yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi. Devir işleminin Rekabet Kurumu tarafından onaylandığına dikkat çeken Karaca, “Ortada bir tiyatro yaşanıyor. Şimdi de şehir hastanelerinin işletmeci şirketi, yabancı sermayeye devredilmeye başlandı. AKP zihniyeti ve uzantıları, halkımızın geleceğine ipotek koymakta hiçbir beis görmüyor" değerlendirmesini yaptı. Karaca, açıklaması şöyle sürdürdü:

“Rekabet Kurumu’ndan yapılan açıklamada, ‘Rönesans Sağlık Yatırım Anonim Şirketi ve Şam Yapı Anonim Şirketi elinde bulunan Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlığı AŞ nezdindeki hisselerin yaklaşık yüzde 100'ünün ISS Tesis Yönetim Hizmetleri AŞ tarafından devralınması işlemine ilişkin olarak da Rekabet Kurulu 17.06.2021 tarih ve 21-31/401-203 sayı ile ilgili işleme izin vermiştir’ denildi.

Toplamda 9 bin 500 yatak kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük sağlık işletmecisi olan Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlığı'nın Danimarkalı ISS'ye ne kadara satıldığı ise açıklanmadı. Türkiye'de 40 binden fazla çalışanı bulunan ISS, 1901 yılında bu yana 30'dan fazla ülkede faaliyet gösteriyor.

Adana, Yozgat, Elazığ, Bursa ile İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura şehir hastanelerini işleten Rönesans Holding'in bu alandan çekilerek, hastane işletmelerinin ISS şirketine devri tam AKP'ye yakışan bir peşkeş operasyonudur.

Bursa'ya hastane yapılmasına itirazımız yoktu, olamazdı. CHP olarak bu hastanelerin yapılma modeline itiraz ettik. Yatak garantili hastanelere ödenen kira bedellerinin yüksekliğini defalarca gündeme taşıdık. Yatak garantili Bursa Şehir Hastanesi'nin ayakta kalabilmesi için şehir içindeki 3 kamu hastanesi de kapatıldı. Bursa Devlet Hastanesi, Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Zübeyde Hanım Doğumevi kapatılarak kadroları Bursa Şehir Hastanesi’ne taşındı. Ayrıca Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi’nin de kadrosunun yarısından fazlası Bursa Şehir Hastanesi’nde görevlendirildiği için kapasitesinin sadece üçte biri düzeyinde hizmet verebilir duruma düşürüldü. Bu hastanelerin yeniden açılacağına dair yapılan açıklamaların hepsi yalan çıktı. Hiçbir adım atılmıyor. Bu yetmiyormuş gibi ödeneği kesilip inşaatı yarım bırakılan Acemler’deki Bursa Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi'nde sürüncemede bırakılan inşaatı yeniden başladı ama iş bitim süresi uzatıldı. Bursalılar sağlık hizmetlerine erişemez durumda ama AKP iktidarının umurunda değil.

"18 AYLIK ŞEHİR HASTANESİ KİRASIYLA, 2 HASTANE YAPMAK MÜMKÜN"

Acemler’deki 750 yataklı Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi’nin ve Yıldırım’daki 600 yataklı Devlet Hastanesinin inşaatları ivedilikle bitirilerek bu iki hastanenin bir an önce hizmete açılması gerekir. Bursalıların sağlık hizmetlerine erişimi ancak bu yolla sağlanabilir. Bu iki hastanenin yapımı için toplam olarak 596 milyon TL maliyet söz konusuyken, Bursa Şehir Hastanesi’ne sadece 1 yılda 400 milyon TL’nin üzerinde kira ödendiği konuşuluyor. Şehir Hastanesi’nin sadece bir buçuk yıllık kirasıyla bu iki hastanenin tamamını yaptırmak mümkünken, önümüzdeki 25 yılı da borçlandırarak, döviz ve enflasyona endeksli, kat kat fazla kira ödenmesi kabul edilebilir mi? Bu hangi vicdana, hangi devlet anlayışına sığar?

Bizler, şehir hastanelerinin kamulaştırılması ve şirketlerin yönetiminden alınarak 3. basamak devlet hastanesi olarak hizmete devam etmelerini istiyoruz.”

Kaynak: anka