Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim yeşil çaylı makarna ve yeşil çaylı helva yapacaklarını açıkladı.

Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, kurum olarak yeşil çaylı makarna ve yeşil çaylı helva yapacaklarını açıkladı. Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim çay ihracatının her geçen gün artacağını söyleyerek, şunları kaydetti:

“Ukrayna’dan önce Azerbaycan’a satışımız oldu. Bin şubeli bir marketin, daha doğrusu satışlarıyla başladık. Oda daha hızlı bir şekilde artış gösterecek. Ona bağlı olarak ta Ukrayna’ya yine yakın bir şeyde işte birçok noktaya hatta orada daha farklı gruplar var. Onun içerisinde sadece çay ve benzeri ürünler Türk malı olarak satılıyor. Bunun yanında kendisinin de diğer marketlerinde satışları var.

"ÇOK FARKLI ÜRÜNLERİMİZ DE VAR"

Yine buna bağlı olarak buradan da Polonya olacak. Polonya’ yla da bir bağlantımız var ama henüz netleşmedi. Ayrıca Rusya’ ya hatta Rusya’ ya Maçha çayı dediğimiz yeşil çay pudrası, detoks çayı bir konteyner gönderdik. Ayrıca Libya’ ya da gönderdik. Bu dış satışlarımız her geçen gün bu şekilde artışla devam edecektir diye düşünüyorum. Bu sene normalde sanırım 3 bin ton, belki 3.5 ton civarında olacaktır ama önümüzdeki sene hedefimiz daha yüksektir. İnşallah önümüzdeki sene daha büyük bir ihracat yapmış olacağız diye düşünüyorum.

Çok farklı ürünlerimiz de var. İlk defa da size söylemiş oluyorum. Farabi’nin çeşitleri, keyif çayının çeşitleri, Ayasofya’ nın çeşitlerinin yanında hiç bu güne kadar gündeme gelmemiş Diyarbakır mağazamızın açılışıyla ilk defa gün yüzüne çıkan yeşil çaylı helvamız, yeşil çaylı makarna düşünüyoruz. Ki yeşil çaydan insanların alacağı yeşil çayın içindeki sağlıklı olan nasıl söyleyeyim faydaları makarnayı yiyerekten temin edebilmiş olacak.

"ÖZEL SEKTÖRE MALİYETİNİN ALTINDA ÇAY SATMADIK"

Yeşil çaylı makarnanın da çok sağlıklı olduğunu da düşünüyorum. Daha sağlıklı olması için de organik makarna şeklinde farklı ürünler çıkartabileceğiz. Helva dediğimiz olayı da çayın yanında tatlı yerine yeşil çaylı helva. Dünya ölçeğine göre en çok çay tüketen ülke Türkiye. Türkiye’ de de kime sorarsan çay der. Çayın yanında tatlandırıcı olarak biz helva, yeşil çaylı helva diye öneriyoruz.

Şimdi özel sektöre çay satışlarımızı eleştirenler, yanı bizim gerçek üreticilerimiz bunu eleştirmez. Özel sektöre sattığımız çayın hiçbir şekilde maliyetin altına satmadık. Bir maliyet fayda farkı vardır, karlı bir şekilde satmışızdır. Ayrıca bunu da üreticiden daha fazla çay almak için satmışızdır. Biz bu sene 861 bin ton yaş çay aldık. Bu çayı alabilmemiz için depo olacak, depon olacak. Buna karşılık sonuçta para ödüyorsun, ekonomik olarak, finans açısından sıkıntı çekiyorsun, bunları karşılayacaksın.

"SATIŞLARIN KURUMA ZARARI OLMADI"

Krediye para veriyorsun. Bunları düşündüğümüz zaman biz bunu yaparken kuru çayın depoda durması bize durduğu yerde kar değil tam tersine çay bekledikçe özelliklerini yitiren bir madde olduğu için elimizdeki eski üretilen üretimin çayların hepsini çıkarmak istedik zaten. Bu anlamda sattığımız her çaydan karlılık faydasıyla içinden çıktık. Zaten amacımız bizim kamu kurumu olarak karlılık, verimlilik ilkelerine bağımlı bir şekilde çalışmaktır. O anlamda bizim sattığımız çaydan da hiçbir şekilde üreticinin zararına değil, kârına ve lehine sonuç alabilmek için bu yolu seçtik. Satışımızın da hiçbir şekilde kuruma zararı olmamıştır.”

"BEYAZ AY ALIMI FAZLA OLMADI"

Çaykur Genel Müdürü Alim beyaz çay konusunda da şunları söyledi:

“2021 yılının haziran sonundan itibaren yüz gün boyunca devamlı yağmur olduğu için beyaz çay konusunda fazla bir alımımız olamadı maalesef. Çünkü üreticiyi her ne kadar biz beyaz çay alın, beyaz çaya ihtiyacımız var, işte faydası var, katkısı olsun dediysek de yağmurlu geçmesi nedeniyle, yağmurda da biliyorsunuz beyaz çay sağlıklı olmuyor. O anlamda da fazla bir beyaz çay alamadık. Bu sene inşallah mart-nisana kadar beyaz çay ile gidebilirsek stoklarımız zaten sıfırlanmış olacak. Mayıs ayında yeniden sıfırdan üretime devam edeceğiz.”

 

Kaynak: anka