CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Rize’deki çay üreticileri ile birlikte yaptığı açıklamada, taban fiyatın en az 5 TL olması gerektiğini belirtti.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Rize’ye giderek CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz ile birlikte Rizeli çay üreticilerini ziyaret etti.

Üreticilerin sorunlarını dile getiren Adıgüzel, çay taban fiyatının en az 5 TL olması gerektiğini ve Çay-Kur’un Varlık Fonu’ndan çıkarılmasını istedi. 2021 yılı yaş çay alım sezonunun başladığını, çay alım fiyatının da açıklanacağını belirtilen Adıgüzel, “Fiyatın en az 4.65 olması ve desteklemeyle beraber 5 TL olması talebi var. Bu taban fiyat talebinin hükümet tarafından karşılanması lazım” dedi. Adıgüzel, şöyle konuştu:

“SAKARYA BELEDİYE BAŞKANI BURADAN MAAŞ ALMAYA DEVAM EDİYOR”

“Yine, özel sektörün, taban fiyatının altında ürün almasını engelleyici bir yöntem belirlenmesi lazım. Her ikisini de içeren bizim çayla ilgili kanun teklifimiz, AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi Meclis’te. Yani biz çay üreticisine olumlu bir şey yapmaya çalıştık. Fakat bu iki parti tarafından kabul görmedi. Yine Çay-Kur’un sorunları var. Çay-Kur, Varlık Fonu’na devredildikten sonra zarar etmeye başladı. Bakıyoruz en çok gider kalemi, reklam parası. Yahu çayın dünyada en çok tüketildiği ülke, Türkiye. Çayın en çok tüketildiği ülkede çayın reklamı olur mu? Yani Çay-Kur’un da bir an önce Varlık Fonu’ndan çıkarılarak bu çiftçilerin yönetimine terk edilmesi lazım. Keza Ekrem Yüce, daha önceki Çay-Kur Genel Müdürlüğü’nden Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na geçmiş ama burada hala maaş almaya devam ediyor. Yani bunlar 4-5 yerden birden maaş almayı seviyorlar ama yani burayı uzaktan yönetmek ne kadar doğru? Bu duruma bir son vermeliler.”

“DERDİMİZE ÇARE YOK”

Çayın, inşaat çalışmalarının etrafa yaydığı tozdan etkilendiğini ve ürün alamadıklarını söyleyen çay üreticisi kadın ise şunları söyledi:

“Biz çaydan dolayı, tozdan, havanın kirliliğinden şu çaylarımız olmayacak diye ben onlarla konuştum. Yok yağmurdan, sudan... Temizler. Hayır olmuyor. Çünkü ileride bizim var. Çaylarımız hep kurular, hiç çay vermediler. Bir kere azıcık veriyorlar. Tozdan, olmuyor çayımız. Fasulyemiz, mısırımız, lahanalarımız… Yok olacak her şeyimiz. Aslında biz bunlarla dedim geçiniyoruz. Biz bunlarla ambarımızı dolduruyoruz. Mayıs’a kadar bunları harcıyoruz. Biz dışardan alışveriş pek yapmıyoruz. Zaten herkesin birer aylığı var. Evlerine yetmediği için bunlarla ilave olarak geçiniyoruz. Anlattım aslında ama dinlemiyorlar hiçbiri de. Yani derdimize çare yok.”

“ÖZEL SEKTÖR BELİRLENEN FİYATIN ALTINDA ÇAY ALIMI YAPAMASIN”

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, çay sektörünün kurtarılabilmesi için yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

“Hepimiz biliyoruz ki çaydaki sorunlar aynen devam edecek. Nasıl ki kota, kontenjan ve özel sektörün düşük fiyattan alım yapması gibi sorunlar aynen bu sene de devam edecek. Çay kanunuyla ilgili biz dedik ki zamanında, madem çay kanununu değiştiremiyorsunuz o zaman geçici olarak yani öncelikli olarak çayda bir kanun değişikliğine gidelim. Çayda taban fiyatı uygulamasına geçilsin ve densin ki özel sektör, Çay-Kur’un ya da Orman Bakanlığı’nın açıklamış olduğu fiyatın altında çay alımı yapamasın. Bunu bile AKP ve MHP’nin oylarıyla reddettiler. Bu konuyu reddedenler bugün İkizdere’de birlikte olduklarını görüyoruz. Çay taban fiyatı açıklanmadı arkadaşlar. Onun da bugün açıklanması bekleniyor. Biz şunu söylüyoruz. 2021 yılı çay fiyatı, çay fiyatı olarak 4.65 TL, 35 kuruş da destekleme olarak toplam kilo da 5 TL olmasını talep ediyoruz. Bunlar afaki rakamlar mı? Değil. Sadece enflasyon oranında zam yapmış olsanız karşılaşacağınız rakamlar bunlar.

Destekleme primlerine 2016 yılından bu yana zam yapılmıyor. 2016 yılından bu yana destekleme primlerini TÜFE bazında, sadece enflasyon oranında zam yapmış olsanız 35 kuruşu geçiyor. Bugün bizim talep etmiş olduğumuz miktar, aslında çay üreticisinin mağduriyetini giderecek, hakkı olan rakamlardır. Sadece bunu söylemiyoruz tabi ki. Destekleme primleri biliyorsunuz bir yıl sonra ödeniyor. Bunların da sezon sonunda, en geç iki ay sonra ödenmesi gerekiyor. Gübre desteğinin verilmesi gerekiyor. Gübrenin de dönem başı 75 TL olmasını önerdik. Çünkü bugün gübrede destek dönem başına 8 TL. Kim 8 TL için gidip evrakını tamamlayacak? Çay üreticilerinin promosyon sorunları var. Bunları da dile getirdik. Çay üreticilerine promosyon ödenmesi gerekiyor. Bu da önemli konulardan bir tanesi. Üniversitenin hazırladığı çay kanunu, hiç kimseye sorulmadan, söylenmeden direk Bakanlığa gönderilmiştir. Soruyoruz. Neyi kaçırıyorsunuz? Niye kaçırıyorsunuz? Bu çay kanunu üreticileri ilgilendiren bir konuysa, bunu herkesin bilmesi gerekiyor. Çay sektörünün geleceğini kurtarmak için Çay-Kur’un bir an önce Varlık Fonu’ndan çıkartılması gerekiyor. Eğer Varlık Fonu’ndan çıkartmazsanız, çay satılmış olduğunu göreceğiz.”

Görüntü Dökümü:

1-Mustafa Adıgüzel konuşması görüntüleri

2-Çay üreticisi kadının konuşması görüntüleri

3-Saltuk Deniz'in konuşması görüntüleri

 

Kaynak: anka