FAHRETTİN ÖZTÜRK

Oyuncu ve tiyatro yazarı Leyla Selen Uçer’in, Ece Temelkuran’ın 1996’da yazdığı "Bütün Kadınların Kafası Karışıktır" adlı kitabından uyarladığı oyun, 7 yılın ardından 15 Kasım’da Caddebostan Kültür Merkez’inde prömiyerini yaptı. Oyun, dün de Trump Sahne’de izleyiciyle buluştu. Selen Uçer, “7 senede kadınlar sesini daha çok yükseltmeye başladılar. Bu oyun da farklı seviyelerden, sınıflardan kadınlar üzerinden, kadınların birbiriyle ilişkisini, kadınların sistemle ilişkisini anlatıyor” dedi.

Gazeteci, yazar Ece Temelkuran’ın “Bütün Kadınları Kafası Karışıktır” isimli kitabı ilk olarak Seray Şahiner tarafından 2015 yılında sahneye uyarlanmıştı. Oyun, yeni karakterler ve 2022’nin yorumuyla, Selen Uçer’in yazımı ve Orçun Ucal’ın rejisiyle AYSA Prodüksiyon Tiyatrosu tarafından sahneye taşındı. “Bütün Kadınların Kafası Karışıktır” oyununun prömiyeri 15 Kasım’da Caddebostan Kültür Merkezi’nde (CKM) yapıldı. Oyun, dün ise Mecidiyeköy Trump Sahne’de seyircisiyle buluştu.

OYUN, TÜRKİYELİ KADIN OLMAK GERÇEĞİNİ TEMEL ALIYOR

Selen Uçer’in tekrar yazımı ile bugün özellikle ‘Toplumda büyüyen şiddet ve Türkiyeli kadın olmak gerçeği’ konularını temel alan, yeni genç güncel bir yorum olarak nitelenebilecek “Bütün Kadınların Kafası Karışıktır” oyunu, ‘Efkârlı komedi’ye imza atmaya hazırlanıyor. Oyunun kadrosunda Selen Uçer, Deniz Işın, Elit Andaç Çam, Ayfer Tokatlı ve Semih Varol yer alıyor.

“KADINLA İLGİLİ MESELESİ VAR. KALPTEN HİSSEDEREK OYNUYORUM”

Oyuncular, oyun başlamadan önce ANKA Haber Ajansı’na konuştu. Oyunda şarkıcı Meltem karakterini canlandıran Elit Andaç Çam, “Dün prömiyer yaptık, çok heyecanlıyız. Bir buçuk aylık bir prova sürecinden çıktık. ‘Bütün Kadınların Kafası Karışıktır’ isimli oyunumuz seyirci ile buluşmuş oldu dün. Hakikaten kadınla ilgili bir meselesi olan bir oyunda yer alıyor olmak benim açımdan çok kalpten hissederek oynayabildiğim bir yerde. O yüzden hem çok şanslı hissediyorum kendimi hem arkadaşlarımla oynama şansım olduğu için hakikaten çok mutluyum” dedi.

“DÜNYACA KADIN OLARAK ÇOK ZOR ŞEYLER YAŞIYORUZ. O YÜZDEN BÖYLE BİR ŞEYİN İÇİNDE OLMAK İYİ HİSSETTİRİYOR”

Oyunda, yazar olan Ebru karakterine hayat veren oyuncu Deniz Işın ise şunları söyledi:

“Belki de birçoğumuz burada kadınlar olarak, kadın meselesinden bahsettiğimiz için oynayan kadın olarak belki de çözümlediğimiz şeyler aynı zamanda kendimize de itiraf edemediğimiz bir sürü şeyle yüzleşiyoruz burada. Gerçekten duygulandığımız, gerçekten çok fazla hissederek oynadığımız ya da çok fazla hissederek sinirlendiğimiz yerler var. Ben de arkadaşlarımla böyle bir oyunun içinde olmak ve yine bir kadın meselesini anlatırken Semih'in tek erkek olarak bu oyunda farklı bir dinamo görevi görüyor. Semih'in olması da oyunu kızıştıran bir şey. O yüzden ben de kendimi çok şanslı hissediyorum. Böyle bir şeyle ilgili özellikle günümüzde Türkiye'de yaşayan bir kadın olarak, dünyada yaşayan kadınlarda da dünyaca kadın olarak çok zor şeyler yaşıyoruz. O yüzden de böyle bir şeyin içinde olmak, en azından hiçbir zaman söyleyeceğimiz şeylerin biteceğini düşünmüyorum. Ama en azından bir şeyler söyleyebiliyor olmak iyi hissettiriyor.” 

“BÖYLE BİR MESELEDE SES OLMAK BENİ ÇOK MUTLU EDİYOR”

Yardımcı Aysel’i canlandıran Ayfer Tokatlı da “Böyle konularda genel olarak ifade problemi yaşıyorum. Bu noktada zaten metnin kendisi yeterince konuşuyormuş gibi geliyor bana. Zaten birçok şeyi oyunun ismi de anlatıyormuş gibi ‘Bütün Kadınların Kafası Karışıktır’. İşte bu 5 sesin arasında ben de bir tek sesim. Arkadaşlarımla birlikte böyle bir meselede ses olmak beni çok mutlu ediyor” dedi.

“KONUSU KADINDAN GEÇEN ÇOK İYİ BİR METİN”

Oyundaki tek erkek karakter olan Murat’ı canlandıran oyuncu Semih Varol, “Biz hala daha prömiyerin heyecanını çok atlatamadık ekip olarak. ‘Bütün Kadınların Kafası Karışıktır’ ekibinin tek erkek oyuncusuyum, gururla bunu söyleyeyim ilk önce. Çok yetenekli, şahane 4 kadınla çalışıyorum ve konusu kadından geçen, kadın hikayesinden geçen çok iyi bir metinde oynuyorum” diye konuştu.

“7 SENEDE KADINLAR SESLERİNİ DAHA ÇOK YÜKSELTMEYE BAŞLADI”

Oyunu uyarlayarak tekrar yazan Selen Uçer ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu oyunun oluşması da aslında iki dostun, yani Ece ve benim 20 senelik mesaimiz, son 8-9 senelik de daha yakın çalışmamızdan çıktı. İlk versiyonu da öyle çıkmıştı. Önce Seren Şahiner iki kişi için bir derleme yapmıştı. Ben o derlemeyi alıp günümüzde geçen, tabii o günde geçen bir olay örgüsü katmıştım ve bir oyun ortaya çıkmıştı. Ben o versiyonu yönetmiştim. Şimdi ben ‘Bütün Kadınların Kafası Karışıktır 2022’ diyorum. Biraz benimle ‘Telefonun markası mı o’ diye dalga geçenler oluyor ama. Bu versiyonun farkı, bir de yapmaya karar vermemiz; 7 senede kadınlar sesini daha çok yükseltmeye başladılar en başında. Tüm dünyada. Tüm dünyada kadınlar, aslında Ece bu konuda tabii daha tutkuyla anlatıyor ‘Bir devrim başladı’ diyor. Yani ‘me too’ hareketinden başlayan, herkesin bildiği örnek olduğu için.

OYUN, KADINLARIN SİSTEMLE İLİŞKİSİNİ ANLATIYOR

Türkiyeli kadından bahsetmek tam zamanı, daha da zamanı, daha da bir arada olmamız lazım dedik. Ve de hayat öyle gösterdi ki benim zaten canım olan, çok yakın bulduğum arkadaşlarımla beraber çalışmak, öyle bir ekip kurmak. Ki zaten beni oynamaya da onları ikna etti biraz, iyi ki etmişler. Onlara, bu hikâyeye, bana, bu sürece, hepimize, Orçun’a yönettiği için özellikle, Ferize Çetin'e bütün herkese bu işe baş koydukları için, beraber bir şey yaptığımız için teşekkür ediyorum. Bu oyunun da dediği, zaten insan iletişimini anlatıyor, insan iletişimsizliğini anlatıyor. Farklı seviyelerden, sınıflardan kadınlar üzerinden, kadınların birbiriyle ilişkisini, kadınların sistemle ilişkisini anlatıyor. Bu arada kadın erkek ilişkisini de biraz mizahi bir dille Semih'in oynadığı Murat karakteriyle bakıyor. Biz kendimiz de öyle yaptık zaten. Bir araya gelmeyi öneriyor hatalarla da farklarla da.”

OYUNUN KASIM AYI GÖSTERİMLERİ

“Bütün Kadınları Kafası Karışıktır” oyunu; 26 Kasım Cumartesi saat 20.30’da İzmir Atatürk Kültür Merkezi Yunus Emre Salonu’nda, 27 Kasım Pazar saat 20.30’da İzmir Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu’nda, 28 Kasım Pazartesi saat 20.30’da İstanbul Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde sahnelenecek.

Kaynak: anka