Prof. Dr. Emine Nur Tozan, omega 3 başta olmak üzere, magnezyum, fosfor, demir gibi minerallerle, B12, A, D ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin olan ton balığının, çocukların eğitim döneminde destekleyici rol üstlendiğini vurguladı. 

Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullar 2021-2022 eğitim öğretim dönemine başlarken Prof. Dr. Emine Nur Tozan, okul çağındaki çocukların sağlıklı beslenmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu.

Prof. Dr. Tozan, düzenli olarak tüketilen ton balığının çocuklarda IQ seviyesinin yükselmesine olumlu katkı sağladığını belirterek, “Bu gerçek, farklı araştırmalarla da kanıtlanmış durumda. Ton balığının içindeki omega-3, dopamin ve serotonini dengeliyor ve beyin işlevlerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda omega 3, hafızayı güçlendirici etkiye sahip. Özellikle okul öncesi dönemden itibaren düzenli olarak tüketilen ton balığı, çocukların IQ seviyesinin yükselmesine destek olurken, sosyal ve kişisel becerileri geliştirebilme, kas ve kemik yapısını güçlendirme gibi etkilere sahip bir besin olma özelliği de taşıyor. Omega 3 yağ asitleri sayesinde beyin fonksiyonlarını artıran ton balığı, göz sağlığı ve bağışıklığı güçlendirmede de önemli bir oyuncu” dedi.

"BAĞIŞIKLIĞI KORUYUCU BİR BESİN"

Ton balığının kalp ve kemik sağlığı, cilt sağlığı ve göz sağlığına da iyi geldiğine işaret eden Prof. Dr. Tozan, şunları dile getirdi:

"Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından haftada en az iki defa tüketilmesi gereken besinlerin başında gelen ton balığı, özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde bağışıklığı koruyucu bir besin olma özelliği taşıyor. Ancak her balığın aynı oranda bağışıklığı güçlendirmede fayda sunmadığını unutmamak lazım. Balık, ancak doğal ortamında yetiştiği zaman tam bir bağışıklık silahı görevi üstlenebiliyor. Çocuklar, eğitim dönemi boyunca uzun saatler sosyal ortam içinde bulunacakları için balık ve ton balığı tüketme alışkanlığının kazandırılması, bağışıklık sisteminin korumasının yanı sıra vücut direncini de artıracaktır. Bu dönemde ebeveynlerin doğru ve sağlıklı beslenmede itici güç olması büyük önem taşıyor."

"TON BALIĞININ DERİN VE AÇIK DENİZLERDEN GELMİŞ OLMALI"

Ton balığını tüketirken, bazı önemli konulara dikkat edilmesi gerektiğini de vurgulayan Tozan, "Bunun başında ton balığının derin ve açık denizlerden gelmiş olması var. Hint ve Atlantik Okyanusu’nun tertemiz sularından sofralarımıza gelen katkısız ton balıkları, çiftlik balığı olmadığı gibi, en doğal Omega-3 kaynağı olarak ruh sağlığından bağışıklık ve metabolizmanın güçlenmesine kadar birçok fayda sunuyor. Aynı zamanda bu okyanuslarda yetişen ton balıklarının içeriğinde kesinlikle cıva bulunmuyor" açıklamasını yaptı.

 

Kaynak: anka