Bornova Belediyesi'nin Büyük Çarşı içinde temelini attığı 112 kişilik kız öğrenci yurdunun yapım aşamasında görev alan mimar, kontrol grubu, mühendis ve teknikerlerin tamamı kadınlardan oluşuyor. Kendileri de bir dönem yurtta kalan ve öğrencilerin huzurlu bir yuvaya kavuşması için titizlikle çalışan kadınlar, "Bornova'ya gelecek öğrenciler çok şanslı. Onlara ev huzuru sağlamaya çalışıyoruz" dedi. Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ da 2023 yılı içerisinde ilçede toplam 4 yurtta 767 öğrenciye barınma imkanı sağlayacaklarını söyledi.

Bornova Belediyesi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği iş birliğiyle ilçe merkezinde hizmete açtığı 300 kişilik kız yurdunun ardından Kasım ayında Ergene Mahallesi'nde 112 kişilik kız yurdunun temelini attı. 5 milyon 990 bin TL maliyetle 2023'ün yaz döneminde tamamlanması planlanan yurdun yapım aşamasında görev alan mimar, kontrol grubu, mühendis ve teknikerlerin tamamı da kadınlardan oluşuyor. Kendileri de bir dönem yurtta kalan ve öğrencilerin huzurlu bir ortamda eğitim alması için titizlikle çalışan kadınlar, ailelere de "Çocuklarınızı gönül rahatlığı ile Bornova'ya gönderebilirsiniz" mesajı verdi.

"ÖĞRENCİLERE EV HUZURU SAĞLAMAK İSTİYORUZ"

815 metrekarelik alanda bodrum, zemin ve 3 kattan oluşacak yurt binasının proje mimarı Zerrin Kayrak, projede yer almaktan gurur duyduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Böyle bir projede çalışma fırsatı sunan herkese teşekkür ediyorum. Sayın başkanımız ve arsayı bağışlayan hanımefendiye teşekkürlerimizi sunuyoruz. Kız arkadaşlarımızın barınma sorununu gidermek için böyle bir projede yer aldık. Yaklaşık 850 metrekare inşaat var. Bodrum, zemin ve 3 kat üzerine inşa ediliyor. 150 metrekare zemin alanından başlıyor. Kız öğrenci arkadaşlarımıza barınma hizmeti verecek. Kendilerine en iyi olanakları sağlamaya çalıştık. Odalar ve barınma açısından tüm temel ihtiyaçları karşılayabilecek bir çalışma hazırladık. Umarım rahatlıkla barınırlar, ev huzurunu onlara sağlayabiliriz. Yurtta kalan arkadaşlarım vardı. Yaşadıkları sıkıntılardan haberdar oldum, bahsediyorlardı. Onları da bu projede göz önüne aldık. Kız öğrenci yurdunu kadınların yapması ayrı bir gurur tabi. Başından sonuna kadar bu projede yer almak bizi onurlandırdı."

"SORUNLARI ÖNLEMEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ"

Yapımı süren kız öğrenci yurdunun şantiye şefi Ayşe Alagöz de tüm aşamaları titizlikle kontrol ettiklerini vurguladı. Alagöz, "Ben de yurtta kalan biriydim. 5 sene kaldım devlet yurdunda. Bütün süreçleri yaşadım. Yurtta kalırken nelere ihtiyaç olacağını bire bir gözlemleyen biriyim. En çok onlara dikkat ediyoruz. Yurt yapıldıktan sonra da yıllar içinde oluşabilecek sorunları şimdiden önlemek için elimizden geleni yapıyoruz. Titizlikle çalışmalarımız sürüyor" dedi.

"SICAK BİR YUVALARI OLSUN DİYE ÇALIŞIYORUZ"

Bornova Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nde görevli Makine Mühendisi Hande Taş da sıcak su ve ısıtma konusuna dikkat çekerek, "Isıtma, soğutma, havalandırma, yangın ve sıhhi tesisat ile ilgili aşamalarda görev yapıyorum. Ben de yurtta kaldığım için sıkıntıları biliyorum. Her zaman sıcak suya erişemiyorduk. Her zaman sıcak olmuyordu içerisi. Ben soğuk bir yerde öğrenciydim. Orada sıkıntılar yaşamıştık. Bu sıkıntıları yaşamamak adına burada öğrenci arkadaşlarımızın taze havaya sahip olabilecekleri bir ortam olsun istiyoruz. Gerçekten sıcak bir yuvaları olsun diye elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

"KİRA FİYATLARI FAHİŞ, EN GÜVENLİ YER YURT"

Bornova Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü'nden Elektrik ve Elektronik Mühendisi Dilber Yılmaz ise "Projeden yapım aşamasına kadar elektrik kontrollerini denetliyoruz. 3 buçuk yılımı evde geçirip sonra yurtta kalan öğrencilerden biriydim. Evdeki güvenlik ortamları yurtlara göre olumsuz. Şu anki piyasaya göre kira artışları da fahiş düzeyde. Yurt daha avantajlı düşünülebilir. Güvenli bir ortam için en güzel yer yurt" dedi.

"BORNOVA'YA GELECEK OLANLAR ŞANSLI"

Kontrol grubunda yer alan İnşaat Mühendisi Buket Kayabaş, proje ile ilgili "Kızların dilinden anlayabileceğimizi düşünerek proje yaptık. Onların daha rahat etmesi için projemizi hazırladık" diye konuştu.

Harita Teknikeri Berna Yüksel de "Bornova'da iki üniversitemiz var. Türkiye'nin genelinde yurt sıkıntımız var. Böyle büyük bir proje ile başladık. Bornova'ya gelecek öğrenciler gerçekten çok şanslılar" dedi.

İDUĞ: "4 YURTTA 767 ÖĞRENCİYE HİZMET"

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ ise yerel yönetim olarak öğrencilerin barınma sorununun çözümü için çalıştıklarını belirtti. İduğ, şunları söyledi:

"2022 yılındaki enflasyon rakamlarıyla ev kiralarının Bornova'da 5 bin liranın üzerinde olduğunu biliyoruz. Bir öğrencinin ev kiralaması ve onu yönetebilmesi için ihtiyacı olan rakam 8-10 bin lira arasında. Türkiye'de öğrencilerin kalabilecekleri güvenli yurtlara ihtiyaç var. Biz de yerel yönetim olarak 4 yurt planladık. 2023 yılının 23 Nisan ve 29 Ekim tarihlerinde bunları hayata geçireceğiz. 767 öğrenciye yurt imkanı sağlayan bir anlayışa sahibiz. Bunu sadece yurt olarak düşünmek değil, o çocukların beslenmelerine de destek vermek lazım. Entegre bir çalışma içerisindeyiz. 2023 yılı içerisinde Bornova Belediyesi'nin 767 öğrenciye hizmet verdiği yurtları hizmete açmış olacağız."

YAZ DÖNEMİNDE TAMAMLANMASI PLANLANIYOR

Bornova Ergene Mahallesi'nde temeli atılan kız öğrenci yurdu binası 825 metrekare alanda bodrum, zemin ve artı 3 kat olarak tamamlanacak. Ev konforu ile öğrencilere hizmet vermesi planlanan yurt 5 milyon 990 bin TL'ye mal olacak. 112 kişilik olacak kız öğrenci yurdunun 2023'ün yaz aylarında tamamlanması planlanıyor.

 

 

Kaynak: anka