Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, memur ve emekliye yüzde 25 zam kararına “Bu karardan bir an önce dönülmesini istiyoruz. Tüm konfederasyonlar olarak buradan ilan etmek istiyoruz. Önümüzdeki süreçte ayın 10’undan sonra, Memur-Sen ve Kamu-Sen dışında kalan konfederasyonlarla bir araya gelerek iş bırakacağız. Bu ilk tepkimiz olacak” tepkisini gösterdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, memur ve emekliye yüzde 25 zam yapılacağını açıklamasının ardından Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici ve Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık basın toplantısı yaptı.  

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık şöyle konuştu:

“Kamu çalışanları ve emekliler için açıklanan zam oranı hiçbirimizi mutlu etmemiştir. Ülkenin içerisinde bulunduğu şartlar ve ekonomik kriz kamu çalışanlarını öyle sarmıştır ki her şeye yüzde yüzün üzerinde zam gelirken kamu çalışanları için açıklanan yüzde 25 zam oranı kimseyi memnun etmemektedir. Burada çok ilginç gelişmeler olmaktadır. Masada pazarlık etmesi gereken konfederasyonlar Cumhurbaşkanı ile birlikte yüzde 25 zam oranına alkış tutmuştur. Yetkili konfederasyon Memur-Sen’i kınıyoruz. Ayrıca Memur Sen’in her zaman yandaşlığını yapan Kamu-Sen kamu çalışanlarına yapılan yüzde 25 zam oranına sessiz kalmıştır. Buradan kamuoyuna bizim açık çağrımız. Memur-Sen ve Kamu-Sen hariç tüm konfederasyonlar olarak bir araya gelerek, önümüzdeki süreçte bu yüzde 25’lik zam oranını masaya yatıracağız ve bunun hesabını soracağız. Günlük yaşantımızda nelere zam geldiğini basitçe anlatmak gerekirse; Araç muayenelerine yüzde 110, trafik cezalarına yüzde 122, gıda fiyatları keza öyle, ÖTV yüzde 22, pasaport 1400 liradan 3295 liraya, ehliyet fiyatları 1116 liradan 2400 liraya, özel iletişim vergisi 117 liradan 260 liraya, yani yüzde yüzün üzerinde bir zamla karşı karşıya kaldı. MTV’ye yüzde 61 oranlarında zam gelirken kamu çalışanlarına yüzde 25 oranında zam yapılması kabul edilebilir bir oran değildir.”

“KAMU ÇALIŞANLARININ AÇLIK SINIRINA YAKIN MAAŞLARA MAHKÛM EDİLMESİNİ DOĞRU BULMUYORUZ”

“Gıda fiyatlarına bakacak olursak; un ürünlerine yüzde 134, meyve fiyatları yüzde 228, sebze fiyatları yüzde 300’ün üzerinde zamlandı. Genel tüketim malz bakacak olursak her şeye ortalama yüzde 119 zam geldiğini görüyoruz. Tüm bu oranlar karşısında kamu çalışanlarına yüzde 25 oranında zam reva mıdır? Bu karardan bir an önce dönülmesini istiyoruz. Tüm konfederasyonlar olarak buradan ilan etmek istiyoruz. Önümüzdeki süreçte ayın 10’undan sonra, Memur-Sen ve Kamu-Sen dışında kalan konfederasyonlarla bir araya gelerek iş bırakacağız. Bu ilk tepkimiz olacak. Bundan sonra hükümet bu konuya bir çözüm getirmezse bu eylemlerimiz devam edecek. Artık ayakta kalacak halimiz kalmamıştır. Yoksulluk sınırı 26 bin lirayı açlık sınırı 9 bin lirayı geçmişken kamu çalışanlarının açlık sınırına yakın maaşlara mahkûm edilmesini doğru bulmuyoruz. Yeni bir iyileştirilmeye gidilmezse konfederasyonlar olarak birlikte hareket ederek bu süreci birlikte yöneteceğiz ve kararımızı önümüzdeki süreçte kamuoyuyla paylaşacağız.”

“YÜZDE 25 ZAMMI LÜTUF GİBİ SUNMAK KABUL EDİLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL”

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici şunları söyledi:

Yüzde 25 zammı lütuf gibi sunmak kabul edilebilir bir şey değil. Kamu çalışanlarının sadece zam sorunu yok, kamu çalışanlarının bir de vergi dilimi sorunu vardır. 10-11 bin lira maaş alan kamu çalışanları, yılın diğer yarısında yüksek vergi kesilmektedir. Kamu çalışanlarının büyük bir kısmı zaten yüzde 15 vergi dilimi verirken yılın ikinci altı ayında yüzde 20, yıl sonuna doğru ise yüzde 27’ye çıkmaktadır. Geçen gün yayınlanan tebliğe göre; YouTuber olarak çalışanlardan yıllık geliri 1 milyonu aşmadığı sürece yüzde 15 oranında vergi alınacaktır. Kamu çalışanlarından kesilen yüzde 20, yüzde 27 oranındaki vergiler hak mıdır? Reva mıdır? 10-12 bin lira ile geçimlerini sağlamaya çalışan kamu çalışanlarında vergi dilimi sabitlenmeli yüzde 20, yüzde 27 oranında sabitlenmelidir. 

 

Kaynak: anka