Türkiye çapında 17 yaş altı öğrencilere yönelik girişimciliği destekleyen ‘Bir Fikrin mi Var?’ finali 19 Nisan’da gerçekleşti. Londra’dan Şanlıurfa’ya kadar gelen yüzlerce başvuru içinden finale kalan 24 proje jüri üyelerinin seçimiyle değerlendirildi.

Girişimcilik yarışması ‘Bir Fikrin mi Var?’ 17’nci senesinde Mektebim Koleji öncülüğünde Türkiye çapında 17 yaş altı öğrencilerle buluştu. Başvuruların Türkiye’nin neredeyse her şehrinden hatta yurt dışından bile gelmesi, fikir çeşitliliği açısından seçim komitesini oldukça heyecanlandırdı. Londra’dan Şanlıurfa’ya kadar gelen yüzlerce başvurunun fikir kalitesi de çok yüksekti ve içinden ilk 24 fikrin seçimi de komiteyi zorladı. Finalistler içerisinde ilkokuldan hatta anaokulundan bile finalistlerin olması genç girişimciliğinin geleceği adına umut vericiydi. Başvuruları değerlendirme jürisinde Ekonomist ve Yönetici Beşir Kemal Ustaoğlu, Mimar Akademisyen Dr. Pınar Sipahi, İş İnsanı Dr. Özlem Kozankurt, Proje Yürütücüsü Fuat Sami ve Mektebim Koleji Kurucusu Ümit Kalko yer aldı.

Mektebim Kolejlerinin iş dünyası ve girişimcilik alanlarını kapsayacak ‘Bir Fikrin mi Var?’ eğitim projesinde Türkiye çapında 17 yaş altı öğrencilere yönelik hayata geçirilen projeyle ilgili konuşan proje yürütücüsü ve Mektebim Kolejlerinin İş Dünyası ve Girişimcilik Direktörü Fuat Sami, “Bu proje ile öğrencilerin uluslararası iş donanımı kazanmaları sağlanacak” ifadelerini kullandı.

‘Bir Fikrin mi Var?’ girişimcilik yarışmasının da yapımcısı ve yaratıcısı olarak tanınan Fuat Sami, 7 yıl önce de Mektebim Kolejiyle birlikte hayata geçen benzeri bir projenin kamuoyunda çok yankı bulduğunu dile getirerek “Bir Fikrin mi Var?” büyük finalinde şunları söyledi:

“Mektebim Koleji’nin ilk kurulduğundan bu yana iş yetkinliklerini öğrencilerine kazandırmak için M-Lead programını faaliyete almış ve adeta bir mini-MBA öğrenimini on binlerce öğrencisine aşıladı. Bu yeni yaratılacak proje ile vites atıp hem M-Lead programı geliştirilecek hem de uluslararası iş birlikleri ile öğrencilerin uluslararası iş donanımlarını kazanmaları sağlanacak. Bunun yanında ülkenin en önemli iş insanlarından oluşan bir İş Dünyası Kurulu ile yıl boyunca öğrencilerle buluşmalar, mesleki eğitimler ve staj fırsatları yaratılacak.”

Yarışma kapsamında Mektebim Koleji kampüslerinde bu alanda yapılanmalar ve koordinatör öğretmenler atanıp, öğrencilerin iş dünyası veya kendi işlerinin patronu olma yolundaki yetkinlikleri en üst düzeye getirileceğini söyleyen Mektebim Koleji Kurucusu Ümit Kalko ise “Bir Fikrin mi Var?” ile öğrencilerin girişimcilik yetkinliklerini de en erken yaştan deneyimlemelerinin sağlanacağını ifade etti.

Ümit Kalko, büyük final sırasında yaptığı açıklamada “Girişimciliği desteklemek ve gençleri girişimciliğe yönlendirmek amacıyla hazırlanan programda 7-17 yaş arası çocukların ve gençlerin ‘başımıza icat çıkartmalarını’ hedefliyoruz” diye konuştu. Kalko, gençlerin soru sormak, hayal kurmak ve yaratıcı düşünce konusunda engellenmemesi gerektiğine işaret ederek, “Hayatınız boyunca ailenizden, öğretmenlerinizden duyduğunuz 'başımıza icat çıkarma' sözünün aksine ‘icat çıkarın.’ Lütfen kendinizi zorlayın, basitlikten kaçının, farklı olun, farkındalık yaratın” dedi.

“Bir Fikrin mi Var?” yarışmasının ödül tören,i gençlerle Türkiye’nin başarılı girişimcilerini bir araya getiren ‘Mektebim Zirvedekiler’ programı kapsamında 16 Mayıs 2024 tarihinde Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Finale Kalan 7 Girişimci ve Projesi şunlar:

- Deniz Aladağ-Kocaeli/ İhtiyaç Otomatı

Okullarda kırtasiye gereçleri, kişisel sağlık ürünleri, ilkyardım malzemeleri vb. temel ihtiyaçların olacağı bir otomat yapılacak.

- Bahri Öztürk, Çınar Durdaş-Antalya/ Otomatik Çaydanlık

Buhar basıncıyla otomatik çay demleyen çaydanlık üretilecek.

- Engin Eralp-Niğde/ Ejder Drones Pençe

Geliştirdiğimiz insansız hava aracı ile birleştirdiğimiz yapay zekâ tabanlı görüntüleme sistemi tarafından meydana gelen problemleri en hızlı ve sağlıklı bir şekilde müdahale edebileceğiz. Geliştirildiğimiz tespit ve müdahale sistemi ile yaşanan can ve mal kayıplarını azaltarak hem canlıları hem de doğamızı %70 oranında canlandırabileceğiz.

- Demir Gençerler-İzmir/ Hazır Yalıtım Paneli

BORNOVA’DA HIDIRELLEZ COŞKUSU YAŞANACAK BORNOVA’DA HIDIRELLEZ COŞKUSU YAŞANACAK

Konutları mantolama derdinden kurtarmak için hazır yalıtım paneli geliştirilecek.

- Toprak Kaya-Tekirdağ/ Bebeğim İyi mi?

Bebeklerin anne karnında gelişimi bir çip ve telefon uygulamasıyla izlenebilecek.

- Mina Ceylin Çiftçi-Diyarbakır/ Isıtıcılı Korse

Her kadın, 28 gün aralıkla menstürasyon döngüsü yaşar. Kadınların bu dönemlerinde ortaya çıkan kas spazmları ve ağrılar, günlük aktiviteleri olumsuz etkiler. Menstrüal sancılar ve spazmlar için özel korse üretilecek.

- Reyyan Su Köken-Kocaeli/ Kişiselleştirilmiş Okul Üniformaları

Sıkıcı ve demode okul üniformaları yerine her öğrencinin kendi zevkine göre kişiselleşmiş bir üniforma üretilecek.

 

Kaynak: anka