TAMER ARDA ERŞİN

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan'ın soru önergesine verdiği yanıtta; 1915 Çanakkale Köprüsü’nde hasta nakli ve vakaya gidiş-dönüş durumlarında ambulanslardan geçiş ücreti alındığını açıkladı. Polis araçlarından da geçiş ücreti alındığını, köprüden en düşük geçiş ücretinin 445 liraya çıktığını belirten Özgür Ceylan, Bir devlet düşünün ki kendi egemenlik alanı içindeki bir köprüden, kendi vatandaşına hizmet vermek için geçiyor ve bu ambulans kendi devlet aracı geçerken para ödemek zorunda. İşte bizim anlatmak istediğimiz buydu. Bu kapitülasyon değil de nedir? Biz köprüye karşı değiliz, köprünün yapılış biçimine karşıyız" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın soru önergesine verdiği yanıtta, yap-işlet-devret modeliyle Güney Kore – Limak ortaklığı ile yapılan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde ambulanslardan geçiş ücreti alındığını belirtti. Koca’nın yanıtı şöyle:

“1915 Çanakkale Köprüsü 3996 sayılı yap- işlet- devret kanunu kapsamında yapıldığından; acil vakalar ile trafik kazalarına müdahale amaçlı ambulansların giriş ve çıkışlarında ücret ödenmemekle birlikte hasta nakil, vakaya gidiş/dönüş durumlarında ambulans geçiş ücreti ödenmektedir. 1915 Çanakkale Köprüsü açıldığı tarihten bugüne kadar kaç ambulansın köprü geçişini kullandığına dair bilgiler Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan temin edilmesi uygun olabileceği değerlendirilmektedir.”

“POLİS ARAÇLARINDAN DA GEÇİŞ BEDELİ ALINIYOR”

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP’li Ceylan, Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü, Köprü Koruma Büro Amirliği’ne bağlı ekip araçları dışında kalan polis araçlarının da köprü geçiş bedeli ödediğini belirtti. Ceylan, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 71’inci maddesinde ‘Geçiş Üstünlüğü’ bulunan araçların tanımının net olduğunu ifade ederek, “Bu maddede bahse konu olan araçlar, cankurtaran araçları, yaralı ve acil hasta taşıyan araçlar, emniyet araçları, itfaiye ve orman yangınına müdahale eden araçlar, afet ve acil yardım araçları. Bu araçların geçiş üstünlüğü vardır. Ancak köprü geçişinde yasayla tanınan geçiş üstünlüğü hakkı, köprü ücretine takılıyor. Bu kabul edilemez. Şirketler kanundan üstün olamaz” dedi.

Ceylan, 1915 Çanakkale Köprüsü için 2023 yılında en düşük araç geçiş ücretinin yüzde 122,5 artarak 200 liradan 445 liraya yükseldiğini kaydetti.

"KAPİTÜLASYON DEĞİL DE NEDİR?"

Ceylan, “Bir devlet düşünün ki kendi egemenlik alanı içindeki bir köprüden, kendi vatandaşına hizmet vermek için geçiyor ve bu ambulans kendi devlet aracı geçerken para ödemek zorunda. İşte bizim anlatmak istediğimiz buydu. Bu kapitülasyon değil de nedir? Biz köprüye karşı değiliz, köprünün yapılış biçimine karşıyız. Devlet kendi sınırları içerisinde kendi imkanlarıyla yapamadığı, başkalarına geçiş garantili yaptırdığı yola para ödemek zorunda. Bu para vatandaşımızın cebinden çıkıyor” diye tepki gösterdi.

 

 

 

Kaynak: anka