Dünyanın önemli kentlerinde uygulanan katılımcı bütçeyi Atakum’da hayata geçirmek için çalışmalarına aralıksız devam eden Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, engelli yurttaşlarla bir araya geldi. Toplantıda katılımcı bütçe modeli kapsamında "Engelsiz Atakum" için yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

Samsun’da bir ilke imza atarak dünyanın önde gelen kentlerinde uygulanan katılımcı bütçe modelini Atakum’da adım adım hayata geçiren Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, engelli yurttaşlarla bir araya geldi.

Atakum Belediyesi ve Atakum Kent Konseyi iş birliği ile ‘Benim Belediyem’, ‘Benim Bütçem’ ve ‘Komşularımızla Buluşuyoruz’ sloganlarıyla başlatılan proje kapsamında engelli yurttaşlar için Atakum Belediyesi Düğün Salonu’nda ‘Katılımcı Bütçe ile Engelsiz Atakum’ toplantısı düzenlendi.

Toplantıya, Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, Atakum ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hasan İpek, Atakum Belediye Başkan Yardımcıları Yusuf Yalnız ve Şeref Aydın, CHP Atakum İlçe Başkanı Turgay Özçelik, Atakum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Genel Sekreter Şenol Katkat, Engelli Meclisi Başkanı Nadide Döktür, Kadın Meclisi Başkanı Esin Çelebi, Atakum Belediyesi birim müdürleri ve çok sayıda engelli yurttaş katıldı.

YAŞANAN SORUNLARA DİKKAT ÇEKİLDİ

Belediyenin 2023 bütçesinde Atakumluları doğrudan söz sahibi yapacak proje toplantısında engelli yurttaşlar gündelik hayattan sosyal ve ekonomik hayata kadar karşılaştıkları sorunları dile getirdiler. Engelli bireylerin yaşadıkları sorunların aşılması için herkesi ve tüm yaşam alanlarını kapsayan bir farkındalık çalışması yapılması gerektiğine dikkat çeken katılımcılar, Başkan Deveci’ye taleplerini ilettiler. Talepleri tek tek not alan Başkan Deveci, katılımcı bütçe ile Atakum’daki engelli bireylerin yaşamını kolaylaştırmak ve toplumsal yaşama tam katılımını sağlamak amacıyla yapılabilecek çalışmaları değerlendirdi.  

"İNANCIMIZIN VE KÜLTÜRÜMÜZÜN YÜKLEDİĞİ  BİR SORUMLULUK"

Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, katılımcı bütçe modelinin Türk toplum yapısı ve kültürüyle son derece uyumlu olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Asıl önemli olan komşuluk hukuku, dayanışma hukuku, birbirimizi fark etme kültürü. Sokakta, asansörde, evde birbirimizi fark etmek. Pandemi döneminde Atakum’da 15 bin aileye gıda ve benzeri yardımlar ulaştırdık. Atakum’da 15 bin aile yardıma ihtiyaç duyarsa Türkiye’nin diğer kentlerini de siz düşünün diye söylüyorum. Onun için dayanışma ve birbirimizle konuşmak çok önemli. Bu bizim hem kültürümüzde hem de inancımızda var. Dayanışma, fark etmek bize hem inancımızın hem de kültürümüzün  yüklediği bir sorumluluk. Bunları yapamıyorsak bu ikisinden birinde eksik var demektir. Türkiye’de katılımcı bütçeyi hazırlayan beşinci belediyeyiz. Dünyada da 3 bin belediye buna benzer çalışma yapıyor. Bu çalışma dünyanın baskıcı,savaşçı gidişine dayanışma içinde birbirinin sorunlarını takip eden kent kültürüyle ‘Dur artık, yeter’ demeye ilişkin bir çalışma."

 

Kaynak: anka