ESRA ALUS

Avrasya Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (ASİAD) 6. Olağan Genel Kurulu'nda Genel Başkanlığa yeniden Ömer Faruk Başaran seçildi. İktidarın ekonomi politikalarını eleştiren Başaran, enflasyonun çok ciddi boyutlara ulaştığını, adil bir paylaşım olmadığını belirtirken, "Faiz konusuna gelince de 'İyi ki faizci değilsiniz' diyorum. Neden? ‘Faizci değiliz’ dedikten sonra paranızı dolara endeksliyorsunuz? Türkiye’de bugün itibariyle resmi para birimi dolardır. Mevduatı dolara endekslediniz. Bu çok riskli. Önümüzdeki süreçte ciddi sorunlar doğurabilir. Bütçe açığı iki yakası bir araya gelmez hala gelebilir" dedi.

ASİAD 6. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Çok sayıda siyasi parti temsilcisi ile dernek yöneticisinin katıldığı genel kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Derneğin faaliyetlerinin anlatıldığı video gösteriminin ardından mevcut Başkan Ömer Faruk Başaran, genel kurulun açılış konuşmasını yaptı. Başaran, satır başlarıyla şunları söyledi:

“ASİAD’IN BÜNYESİNDE 5 BİN 74 ÜYESİ VAR: ASİAD 2003 yılında kuruldu ve o zamandan beri ülkemize ve dünyamıza hizmet etme gayretindeyiz. 2016'dan bu yana geçen süreçte bazı talihsizlikler yaşadık. Ciddi bir toparlanma sürecindeyiz. Bugün ASİAD’ın bünyesinde 5 bin 74 üyesi var. Farklı görüşleri olan dernekleri de çatımız altında birleştirmiş durumdayız. ASİAD bünyesinde kurulan Türkiye Patronlar Platformu'nu çok önemsiyoruz. ASİAD isminden de anlaşılabileceği gibi Avrasya eksenine özel bir önem veren ve dünyanın bütün ülkelerini de dikkate alan bir dernektir.

İŞ DÜNYASI OLARAK SİYASİLERE IŞIK TUTULMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ: Avrasya üçgeninde bugün çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Rusya-Ukrayna arasında ciddi bir savaş sürüyor ve Avrasya üçgeninde çok büyük doğal kaynaklar ve imkanlar söz konusu. Türkiye ile Rusya Avrasya ekseninin önemli iki gücü. Avrasya'ya çok önemli bakışlar var. 40 ülkeye çıkaranlar dahi var. Biz o kadar geniş düşünmüyoruz. İran'ı da çok güçlü görenler var. Ancak Türkiye ile Rusya'nın baş aktörler olduğunu düşünüyoruz bu coğrafyada. İran onların peşinden geliyor. Avrasya üçgeninde çok büyük doğal kaynaklar ve imkanlar söz konusu. Bu imkanları da en doğru şekilde değerlendirecek çalışmaların yapılması ve iş dünyası olarak siyasilere ışık tutulması gerekiyor. Bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

İKTİDARIN ADALET KONUSUNDA ZAAFLARI VAR: Biraz siyasete de değinmek istiyorum. Kötünün iyisini seçme noktasında bir sıkıntı yaşanıyor. Muhalefetinde de bugün çok yeterli olamadığını görüyorum. Hükümetin ise bugün itibariyle kalkınma noktasında bazı başarılı işlere imza attığını düşünüyorum fakat adalet noktasında zaafları olduğunu düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde yaşayan herkesin hayatı, iş dünyası da dahil olmak üzere ince bir çizgide siyasete bağlı. Siyasette alınan her karar insanların hayatını etkiliyor. Alınacak asgari ücret, savaş kararı sizlerin hayatını etkiliyor. Türkiye’de aslına bakarsanız bugün itibarıyla köklü bir siyaset var. 100 yıllık bir Cumhuriyet'e sahibiz. Dünyada hiçbir ülkede mükemmel demokrasi yok. Ancak Türkiye'de demokrasi birçok ülkeye göre daha doğru uygulanıyor.

KAMUDA BÜYÜK ZARARLAR SÖZ KONUSU: Türkiye'de sırtımızda çok ciddi yükler de var. Kamuda büyük zararlar söz konusu. Hava yolu limanları işletmesi, PTT, ÇAYKUR’un ciddi zararlar ettiğini görüyoruz. Sade bir vatandaşın bile 3 bardak çay içtiği ülkede ÇAYKUR zarar ediyor. Bunların gereği yerine getirilmeli. Devlet tasarruf yapmalı. Dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı kadar protokol araçları, lojmanlar var. ‘Devletin memurlara sağladığı imkanlarda gözünüz mü kaldı’ diyecekler vardır. Memleket için bunları doğru bulmuyoruz.

ENFLASYON ÇOK CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI: Enflasyon şu an patladı ve çok ciddi boyutlara ulaştı. Devletin kurumlarına göre rakam neredeyse yüzde 100’e ulaştı. ENAG’ın rakamları ise bunun çok çok üzerinde. En büyük sorun adil bir paylaşımın olmaması. Ülkenin doğru istikamete gitmesi gerekiyor. Gelinen nokta itibariyle üretim ekonomisine ağırlık verilmesi, dış borç stokunun azaltılması gerekiyor. Türkiye ekonomisinin kurtuluşu ekonomiyi büyütmekten geçer. Şu anki ekonomiyi iki kat büyütürseniz dış borç stokunuz yarı yarıya küçülmüş olur. Veya bir o kadar borç alarak ekonomiyi büyütebilirsiniz ancak bunun sürdürülebilir olması çok önemli.

ELEŞTİRİLERE KULAK VEREN BİR İKTİDAR GÖRMEK İSTİYORUZ: Kazanan iktidar da olsa muhalefet de olsa bu süreçte Türkiye'nin yara almamasını arzu ediyoruz. Türkiye’de fikirlerin çarpıştırılması maalesef sevilmiyor. 20 yıldır bir televizyon programında muhalefet liderlerini dahi bir arada göremedik. İnsanlar ve iş dünyası iktidar ile muhalefet bir araya getirilsin. Önümüzdeki seçimlere çok kısa bir süre kaldı. Eleştirilere kulak veren bir iktidar görmek istiyoruz.

BÜTÇE AÇIĞI İKİ YAKASI BİR ARAYA GELMEZ HALA GELEBİLİR: Faiz konusuna gelince de iyi ki faizci değilsiniz diyorum. Neden? ‘Faizci değiliz’ dedikten sonra paranızı dolara endeksliyorsunuz. Türkiye’de bugün itibariyle remi para birimi dolardır. Mevduatı dolara endekslediniz. Bu çok riskli. Önümüzdeki süreçte ciddi sorunlar doğurabilir. Bütçe açığı iki yakası bir araya gelmez hala gelebilir. Bu büyümeye rağmen ciddi açıklar veriyoruz. Kamu borcu derseniz ona da can dayanmaz. Herkes kredi alarak hayatını idame ettirmeye çalışıyor. Nüfus artarken iş sayısı da azalıyor. Yokluğu kimse ‘Coğrafya kaderdir’ diye izah edemez.

DÜŞÜNCELERİMİZİ BİR DAHAKİ DEKLARASYONDA AÇIKLAYACAĞIZ: İleriye yönelik birçok hedefimiz var. İş dünyası olarak bir projemiz var. İkinci yüzyıl ile ilgili bir deklarasyon hazırlıyoruz. Başka derneklerin de bunu yapmasını istiyorum. Düşüncelerimizi bir dahaki deklarasyonda açıklayacağız. İkinci Yüzyıl Deklarasyonu'nda, Türkiye'yi nerede görmek istiyoruz, nereye varacağız, bunu da nasıl yapacağız gibi konuları ele alacağız. Büyümemiz şiddetli bir şekilde devam edecek. ASİAD Türkiye'nin en büyük iş adamları grubu olacak.”

Konuşmaların ardından gündemdeki maddelerin görüşülmesine geçildi. Bu işlemlerin ardından yapılan seçimde, yeni yönetim kurulu belirlendi. Mevcu başkan Ömer Faruk Başaran yeniden genel başkan seçildi.  

Yeni yönetim ve istişare kurullarının asil ve yedek isimleri şöyle oluştu:

Yönetim Kurulu Asil Üyeleri:

Ömer Faruk Başaran / Genel Başkan

Evrim Kırmızıtaş Başaran

Ahmet Tokaç

Selçuk Yavuz

Mustafa Erdil

Hasan Türksel

Samim Hatipoğlu

Muhammed Atasay

Mustafa Özhan Eren

İbrahim Ergin

Orhan Senyarar

Hayatin Özbaş

Murat Yılmazsoy

Levent Efe

Sebnem Akman Balta

Erdoğan Türkmen

Hasan İpek

Tuncay Doğan

Yakup Birinci

Şenol Çiçek

Nevzat yavuz yazman

Suat Saygın

Zeki Gedikoğlu

Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri:

Murat Niziplioğlu

Sercan Dillice

Metin Orman

Kenan Postallı

Fatih İlhan

Üç yıl süreyle görev yapmak üzere Derneğin Denetim Kurulu asil ve yedek üyeleri

Yüksek İstişare Konseyi Asil Üyeleri:

Süleyman Uluocak / Başkan

Vedat Eryetiş

Semih Selimoğlu

Aslan Tan

Yusuf Ziya Demirci

Sadık Baki Özbek

Hasan Tuncay Sergen

Güher Türker

Ercan Karaçayır

Can Uğur

Aysel Can Ekşi

Yüksek İstişare Konseyi Yedek Üyeleri:

Abdülkadir Akpınar

Rahmi Çakır

Rahmi Ümit Bayrak

Mecit Gedikoğlu

Mehmet Akif Ayaz

 

Kaynak: anka