UĞUR İSTANBULLU

Artvin’in Ardanuç ilçesine bağlı Ballı köyünde küçükbaş hayvancılık yapan Hakan Demirci, “Çoban bulmakta çok zorlanıyoruz. Bu sene çoban bulamadım. Cazip fiyatlar veriliyor, 5,5-6'ya çoban bulamıyoruz. Afgan çobanlar var, onlar bile gelmiyor” dedi. Hayvancılık desteklerinin artırılmasını isteyen Demirci, “En azından yüzde 100 artırılması lazım ki biz maliyetler karşısında bir nebze olsun rahatlayalım” diye konuştu.

Artvin’in Ardanuç ilçesine bağlı Ballı köyünün 2300 rakımında hayvancılık yapan Hakan Demirci, yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Demirci, şöyle konuştu:

“AFGAN ÇOBANLAR BİLE GELMİYOR”

"Koyunculukla uğraşıyoruz. Çoban bulmakta çok zorlanıyoruz. Bu sene mesela çoban bulamadım. Cazip fiyatlar veriliyor, 5,5-6'ya çoban bulamıyoruz. Afgan çobanlar var, onlar bile gelmiyor.

Bizim ne hastamız ne tatil günümüz ne de özel günümüz var. Yaylaya altıncı ayın beşi, onu yaylaya ondan öncesinde köyümüzden çıkıyoruz. Haliyle zor, koyuncunun hastası yok, Allah vermesin ölümü yok, hiçbir şeyi, bayramı seyranı yok, özel günü yok, tatili yok yani o şekilde. Evde kaç kişi varsa herkes mücadeleye devam ediyor. Eş de yardım edecek, çocukta yardım edecek, baba da yardım edecek yani bunlarsız olmuyor. Sürüm elit sürüdür destek alıyorum şükürler olsun da işte bu hayat pahalılığında bu sene artık haliyle bayağı düştü bizim desteğimizde. Önceki desteğimize göre inşallah bu yılki desteklerde biraz daha katkı payı bekliyoruz. Satışlarımız normal aşağı yukarı, bizim koyunumuzu burada Ardanuç'ta harcıyoruz çünkü bilindiği üzere Ardanuç cağ kebapta meşhurdur. Sadece bu koyundan yapılır, başka bir koyun hiç cağ kebabında, dönerlerde kullanılmaz. 

"OTLAKTA YAYILIM YAPIYORUZ, BESİ OLSA İŞİN ALTINDAN KALKAMAYIZ"

Besi işi yok bizde göründüğü gibi otlakta. Baharda çıkarız kışa kadar yeşildir her tarafımız bin bir çeşitle 2300 rakımlı bir yerdeyiz. Yazın dahi soğuk mesela şu anki benim kıyafetim yaza ait. Şu an üşüyorum başka arkadaşlar gelse onlar daha da fazla burada üşür, o şekilde soğuk havası. Otuna sıra gelince kışın zaten besi işi yok besiye ve yeme sıra gelince zaten biz bu işin altından kalkamayız. Biz kendimiz yazın yaptığımız çayırlarımızdaki sadece ot onu kışın yediriyoruz, yazın da yaylada, merada yayılım yapıyoruz. Yetkililere talebimiz çobandan sıkıntımız var. Bizim çoban sorunumuzu çözmemiz lazım çünkü herkes evinde çoban oluyor mesela ben bir kişiyim babam gidiyor, benim çocuğum gidiyor yani olmuyor zorlanıyoruz. Çoban olmadığı gibi saklamada da zorlanıyoruz. Diğer yandan da şükürler olsun paradan yana hayvanın para etmesi normal, etin kilosunu gerçi her şey pahalı. Ama eti pahalı gösterseler de et pahalı değil, şu anda belki de en ucuz gıdalardan sayılabilir."

"DEVLET KOYUNCULAR İÇİN İLAÇ DESTEĞİ VERMELİ"

Hakan Demirci, koyundan verim almak için sürüyü aşılama ve düzenli ilaçlama yapılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"İlaç sorunumuz var hayvanlarımızın mesela şu dönemlerde aşıları olsun çok aşırı derecede, aşağı yukarı aşılarda belki yüzde ikiyiz üçüyüz arttı. Artışlardan dolayı ya devletimizin insanlar gibi eczane sistemi yapması lazım. Kayıtlı sisteme göre şu kadar hayvana şu ilaç gider en azından belli miktarını karşılarsa bizim için iyi olur. Çünkü bugün bir ilaçlama yapsak koyuna, kuzuya 300 tane koyunu kuzulama yapsan aşağı yukarı 2-3 lira bir hapta gidiyor, yıl içinde 20-25 bin lira. Adam düzgün aşısını hapını versin ilaçlamasını yapsın bu kadar para gidiyor. O da ekstradan masraf bunu da yapmadan da verimi alamıyorsun. Kilosu az gelince de satışta zorlanıyorsun ya bunlar sıkıntı. Diğer desteklerimiz önceden iyiydi, üç dört yıldır desteklerde bir kuruş zam olmadı, bu desteklerin artırılmasını talep ediyorum. Biraz değil en azından yüzde yüz artırılması lazım ki biz bu maliyetler karşısında bir nebze olsun rahatlayalım yani."

 

 

Kaynak: anka