Mutfak ekipmanları ve ev tekstili alanında üretim yapan 120 firma, 35 farklı ülkeden gelen 650 heyetle Antalya’daki ihracat fuarında buluştu. Fuarın organizatörü Şahin Bayram, "Enerji maliyetlerinin yüksekliği ve krediler noktasındaki problemlerden dolayı bazı üretici firmalarımızın üretim kapasitelerini düşürdüklerini, bazı günlerini boşa çıkarttıklarını, vardiya sayılarını düşürdüklerini görüyoruz. Buna çözüm bulunması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Antalya’da bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Mutfak Ekipmanları ve Ev Tekstili İhracat Fuarı’na, Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere Balkanlardan Kuzey Afrika’ya, Avrupa’dan ve Amerika’ya kadar 35 farklı ülkeden 650 heyet katıldı. Fuarda 120 yerli üretici firma, ürünlerini alım heyetlerine tanıttı.

"İHRACAT YAPAN ÜRETİCİLER SIKINTILI"

Enerji maliyetlerindeki artıştan dolayı bazı üretici firmaların üretim kapasitelerini düşürmek zorunda kaldığını kaydeden fuar organizatörü Şahin Bayram, döviz gelirlerinin yüzde 40’ını bozdurma zorunluluğunun, özellikle ihracat ve ithalat dengesini beraber götüren firmalar için başlı başına bir problem olduğunu kaydetti. Bayram, şunları söyledi:

"Bin 500’e yakın üretici firmayla beraber çalışıyoruz. Sanayicilerin yaşamış olduğu problemleri bizler daha iyi görüyoruz, ihracatçılar olarak... Genel olarak insanların, üretim maliyetleri attıkça kârlılıkları düşmesinden dolayı mustarip olduklarından, üretime olan heveslerinden ve ilgilerinden uzaklaştığını görmekteyiz. Özellikle ihracat ve ithalat dengesini beraber götüren firmaların özellikle yurt dışından gelen dövizlerin yüzde 40’ını bozma zorunluluğu noktası, başlı başına bir problem. Özellikle ikinci dünya ülkelerine yapmış olduğumuz ihracatların bankalara ihracat bedeli olarak yatıramamamız çok ciddi bir sıkıntı. Üreticilerimizin krediye ulaşamadıkları, çok ciddi bir sıkıntı. Malumunuz, gelişmekte olan bir ülke olarak gelişmekte olan bir sürü üreticimiz var. Maalesef enerji maliyetlerinin yüksekliği ve krediler noktasındaki problemlerden dolayı bazı üretici firmalarımızın üretim kapasitelerini düşürdüklerini, bazı günlerini boşa çıkarttıklarını, vardiya sayılarını düşürdüklerini görüyoruz. Buna çözüm bulunması gerektiğine inanıyoruz.

"İÇERİDE VE DIŞARIDA ÜRÜN SATMAKTA ZORLANIYORUZ"

İç piyasada uzun süredir resesyon sürecindeyiz. İnsanlar, iç piyasaya, fiyatlardaki ciddi artıştan dolayı satmak istemiyorlar. İhracat noktasında da Çin gibi ciddi rakiplerimiz var. Covid süresince Çin’in kapalı olması Türkiye için çok büyük avantajdı, ama şimdi o avantaj maalesef dezavantaja dönmeye başladı. Şu anda 800-900 dolarlara, navlun fiyatları düşmeye başladı. Zaten bizler, Türkiye’den ürün satmakta zorluk çekiyorduk, rekabetçi ortamın çok ağır olmasından ötürü. Çin’in yeniden devreye girmesiyle beraber daha da zorlanmaya başladık. Dolayısıyla iç piyasadan keyif alamayan sanayiciler, dışarıda da ürün satmakta çok zorlanmaya başladı. Biraz daha üretici firmaların desteklenmesi, teşviklerin daha da arttırılması, üretim çarklarının daha da önünün açılması hassasiyetlerinin gösterilmesi kanısındayız."

Kaynak: anka