Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Başkentte tarımda verimliliğin artırılması ve maliyet ve risklerin azaltılması amacıyla “Kırsal Hizmetler 4.0 Dijital Platformu”nu (KIRBİS) yaşama geçirdi. 

ABB, daha önce çiftçiler tarafından kullanılan Elektronik Başvuru Sistemi'ni bir üst seviyeye taşıyarak; içerisinde coğrafi bilgi sisteminden uzaktan algılama teknolojisine, elektronik talep toplamadan izleme takip ve kontrol paneline kadar birçok içeriğin yer aldığı KIRBİS’i çiftçilerle buluşturdu. 

Sistemle birlikte Başkentli çiftçiler, mobil cihaz ve bilgisayar aracılığıyla panel üzerinden arazi bilgileri, küçükbaş-büyükbaş hayvan sayısı, tarım ekipmanları gibi bilgileri sisteme girerek hibe başvurusunda bulunabilecek. Aynı zamanda Büyükşehir Belediyesi’nden daha önce aldığı destekleri de görüntüleyebilecek. Nallıhan ilçesinde başlayan sistemin tanıtım ve eğitim programı diğer ilçelerde de devam edecek.

Ankara'nın tarım envanterini çıkartabilecek ve bir müddet sonra da rekolte tahminlerinin yapabileceği bir sistemi kurduklarını belirten ABB Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün “KIRBİS” hakkında, şunları söyledi: 

“ELEKTRONİK BAŞVURU SİSTEMİ KULLANAN TEK BÜYÜKŞEHİRİZ”

“Türkiye'de elektronik başvuru sistemi kullanan tek Büyükşehiriz. Elektronik başvuru sistemimizi değiştirdik. Çok daha farklı bir platform oldu. Bünyesinde coğrafi bilgi sistemleri, uzaktan algılama yöntemleri de bulunan elektronik talep toplama, izleme, takip ve kontrol sistemi olan yeni sisteme geçiyoruz. Bu sistemle beraber Ankaralı üreticilerimiz hangi ürünü talep ediyorsa sistem üzerinden talep edecek. Aynı zamanda bir yayın ve ünitesi oluşturduk. Üretici tarlasını iklim parametrelerini direkt olarak cep telefonunda görmeye başlayacak. Her parsel için yağış miktarı, toprak sıcaklığı, rutubeti, gelebilecek olan bir dolu tehlikesini erkenden uyarı sistemiyle cep telefonuna bir mesajla göndereceğiz. 

“BİTKİ GİRİŞİMİNİ DE SİSTEM ÜZERİNDEN TAKİP EDECEĞİZ”

Bunun dışında yaptığımız yeni bir uygulamamız var. Bitki girişimini sistem üzerinden takip edeceğiz. Bitkilerde bir hastalık ya da zarar varsa bunu acil olarak yine cep telefonu üzerinden ada parsel ve ürün bazında üreticiye ulaştıracağız. Bunun bir versiyonunu da hayvancılık için yapıyoruz. Suni tohumlamayı ve hayvanların sağlık pozisyonunu kontrol edeceğimiz yeni bir modülü yazdık. Böylece tarımın bitkisel üretim, hayvansal üretim ve mekanizasyonunu takip eden Ankara'nın tarım envanterini çıkartan ve bir müddet sonra da rekolte tahminlerini yapabileceğimiz bir sistemi kurduk.”

KIRBİS'in tanıtımı ve ilk eğitim programı Nallıhan ilçesinde düzenlenirken, sistemin tüm ilçelerde çiftçilere anlatılacağını aktaran Mekin sözlerine şöyle devam etti:

“KIRBİS SİSTEMİ TÜM İLÇELERDE ÇİFTÇİLERE ANLATILACAK”

“İlk eğitim toplantısını Nallıhan da gerçekleştirmiş olduk. Bütün ilçelerimizde yerli üreticilerimizi toplayarak bu sistemi anlatmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda bir eğitim videosu hazırlıyoruz bunu da sosyal medya üzerinden ziraat odalarına, ilçe tarım müdürlüklerine, kooperatiflerimize de gönderip üreticiyi göstermelerini isteyeceğiz bir de belediyemizin sosyal medya hesaplarından bu videoyu paylaşacağız.”

Sunum eşliğinde anlatılan sistemi takip eden Nallıhanlı çiftçiler ise düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:

“Ergun Tekin: Toplantıyı oldukça faydalı bulduk. Belediyemizin verdiği kırsal desteklerden dolayı çok memnunuz. Bu sene Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği mazot desteğinden daha fazlasını ben Büyükşehir Belediyesi'nden aldım. Memnun olmamak mümkün değil. Daha önce lavanta desteği aldım ve ilk hasadımı yaptım. Çok teşekkür ederim.

Hasan Nail Aykul: Tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorum. Verilen desteklerden faydalandım. Toplantıyı çok iyi buldum bundan sonra daha kolay telefonlarımızdan giriş yaparak işlemlerimizi halledebileceğiz. Çok teşekkür ederiz.

Erdoğan Açıksöz: Belediyemizden çok memnunuz. Bize mazot desteği vermeseydi bu yıl ekim yapamayacaktık. Tohum ekemiyorduk, sıvı tohum bulamıyorduk. Bu toplantı çok faydalı oldu ve ara ara yapılmasını istiyoruz. Teşekkür ederim.”

 

Kaynak: anka