AKP’nin Avukatlık Kanunu’nda değişiklik öngören kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Muhalefetin çoklu baro ile ilgili düzenlemelerini eleştirdiği teklif üzerinde verdiği önergeler AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, “Ağabeyimize ne verelim başka? Bu 2. barolar ne istiyor? Maaşlarımızın da yarısını verelim! Bizim iktidarımızda bu maddeler de bu barolar da kaldırılacak” diye tepki gösterdi.

TBMM Adalet Komisyonu’nda, AKP’nin 3 maddelik ‘Avukatlık Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri bugün birinci madde üzerinden devam etti. Teklifin geneli üzerindeki görüşmeler dün yapılmıştı.

CHP’NİN STAJYER AVUKATLARIN ASGARİ ÜCRET ALMASI İÇİN VERDİĞİ ÖNERGE REDDEDİLDİ

Teklifin birinci maddesinde, herhangi bir işte sigortalı çalışılması avukatlık stajına engel teşkil etmemesi öngörüldü.

Komisyon Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, “Stajyer avukatlara adı yardım mı olur destek mi olur en azından asgari düzeyde ücretin sağlanması lazım. Avukatlar açısından düzenleme şart. Bugün hiçbir stajyere hiçbir avukat asgari ücret düzeyinde ücret vermiyor çünkü o kadar fazla mezun var ki” dedi.

Komisyon Üyesi ve CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, “Fiilen hangi işler staja engel değildir, bunun belirlenmesi gerekiyor. Aslında tamamen metinden çıkarılması lazım. Bunun yerine çalışmak zorunda olan genç arkadaşlarımıza ücret ödenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

CHP, herhangi bir işte çalışmayan avukat stajyerlerine Adalet Bakanlığı bütçesinden asgari ücret seviyesinde ücret verilmesi için önerge verdi, ancak reddedildi.

Birinci madde, kabul edildi.

CHP VE HDP’NİN İKİNCİ MADDENİN TEKLİFTEN ÇIKARILMASINA İLİŞKİN ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Teklifin ikinci maddesi ile birden fazla baronun bulunduğu illerde her bir baro tarafından ‘adli yardım bürosu’ oluşturulması ve yargı mercilerinin talebi üzerine yapılacak görevlendirmelerin Türkiye Barolar Birliği tarafından oluşturulan elektronik bilişim sistemi üzerinden ildeki avukatlar arasında eşitlik gözetilerek yapılması düzenlendi.

CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tuttere, “Bu madde karışıklığa sebebiyet verecek. Vatandaş 1 No’luya mı 2 No’luya mı gitsin? Adli yardım büroları, vatandaşa adli yardım desteği vermek için var. Birden fazla adli yardım bürosu oluşturulması vatandaşa nasıl hizmet edecek” diye sordu.

CHP ve HDP ikinci maddenin teklif metninden çıkarılması için ayrı ayrı önerge verdi.  Önergeler reddedildi.

İkinci madde, teklifteki haliyle kabul edildi.

MUHALEFET, 2 NOLU BARO TEPKİSİNİ SÜRDÜRDÜ

Teklifin üçüncü maddesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türkiye Barolar Birliği hesabına aktarılan ödeneğin barolar arasındaki dağıtım esasları düzenlendi. Ödenekten gönderilen paraların barolar arasında dağıtımında puanlamanın esas alınması ve puanlamalarda baroların üye sayıları ve il nüfusları baz alınması öngörüldü.

CHP’li Zeynel Emre, “Sizin iktidarınızda getirilen yasalar yine sizin iktidarınız döneminde kaldırıldı. Bu düzenlemeyi de daha sonraya bırakmaya gerek yok. Emin olun bunu da düzeltseniz yanlıştan dönme erdemini yaşamış olursunuz” dedi.

Komisyon Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, “Vicdanınız el veriyorsa bu maddeyi savunun. Bir baro bir barodan dört katı para alacak. Ağabeyimize ne verelim başka? Bu 2. barolar ne istiyor? Maaşlarımızın da yarısını verelim! Bizim iktidarımızda bu maddeler de bu barolar da kaldırılacak” tepkisi gösterdi.

Üçüncü madde kabul edildi.

İki gün süren teklifin müzakereleri, saat 15.57 itibariyle tamamlandı. Teklif, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

 

Kaynak: anka