Haber: ÇAĞATAN AKYOL - Kamera: SADIK KARAKULOĞLU

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Kahramanmaraş Pazarcık merkezli, 7,7 büyüklüğündeki ve 10 ilde hissedilen depremle ilgili; “Bu artçı sarsıntıları önümüzdeki hafta, belki aylar, belki bir yıla yakın süre göreceğiz. Dolayısıyla biz de vatandaşlara, özellikle hasarlı evlerine, yani ağır, hafif, orta hasarlı da olsa evlerine girmemelerini ve yetkililerin uyarılarını dikkate almalarını özellikle salık vereceğiz” açıklamasını yaptı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) büyüklüğünü önce 7,4 olarak açıkladığı, daha sonra da 7,7 olarak güncellediği Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de meydana gelen ve 10 ilde hissedilen depreme ilişkin Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, ANKA Haber Ajansı’na değerlendirme yaptı.

Geçmiş olsun dileklerini ileten ve hayatını kaybeden yurttaşlara Allah’tan rahmet dileyen Özener, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece Gaziantep ve Kahramanmaraş değil; 10 farklı ilde hissedilen, sınırlarımızın dışında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde hissedilen, Irak ve Suriye’de de can ve mal kayıplarına yol açan bir deprem. Yaklaşık 180 kilometrelik bir fayı kırabilecek büyüklükte bir deprem. 120 civarında artçı sarsıntısı var. Bunların 55 tanesi yaklaşık olarak 4’ün üzerinde artçı sarsıntı. Artçı sarsıntılardan 7 tanesi 5’in üzerinde, bir tanesi de 6,6 büyüklüğünde; yani ana artçı şok. Dolayısıyla bu artçı sarsıntıların da önümüzdeki hafta, belki aylar, belki bir yıla yakın süre artçı sarsıntıları göreceğiz. Dolayısıyla biz de vatandaşlara, özellikle hasarlı evlerine; yani ağır, hafif, orta hasarlı da olsa evlerine girmemelerini ve yetkililerin uyarılarını dikkate almaları özellikle salık vereceğiz. AFAD’ın bu uyarılarını dikkate almaları gerekmekte.”

“ZARARLARINI AZALTMA YÖNÜNDE ÇABALARIMIZI DAHA DA ARTIRMAMIZ GEREKMEKTE”

Aynı büyüklükte bir depremin daha yaşanıp yaşanmayacağına ilişkin de Özener, şunları söyledi:

“O fay üzerinde değil ama yani Türkiye’nin herhangi bir yerinde, herkes Marmara Denizi’nde olacak depreme yoğunlaşırken bilim insanlarının çoğu gibi biz de Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü olarak da sadece Marmara’da değil, ülkemizin herhangi bir yerinde 7’nin üzerinde bir deprem olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyorduk. Sismik boşluk dediğimiz, yani uzun yıllardır deprem olmayan bölgeler vardı. Bunlar Doğu Anadolu fayı üzerinde ve Kuzey Anadolu fayının doğusunda da böyle bölgeler var. Dolayısıyla Türkiye’nin maalesef ki öyle bir coğrafyada yaşıyoruz; herhangi bir zaman, herhangi bir yerde 7’nin üstünde bir deprem olabilir. Yapmamız gereken tek şey, depremlerin önüne geçemeyeceğimiz için, depremleri engelleyemeyeceğimiz için zararlarını azaltma yönünde çabalarımızı daha da artırmamız gerekmekte.”

 

 

Kaynak: anka