Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 15.35 itibarıyla; “SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya illerinde toplam 1121 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 7634 vatandaşımız yaralanmıştır” açıklamasını yaptı.  

AFAD, Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya illerinde toplam 1121 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı.

AFAD tarafından saat 15.35 itibarıyla yapılan yazılı açıklama şöyle: 

“TOPLAM 1121 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETMİŞ”

“SAKOM’dan alınan ilk bilgilere göre an itibarıyla Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya illerinde toplam 1121 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 7634 vatandaşımız yaralanmıştır. Bölgede görevlendirilen toplam arama ve kurtarma personel sayısı 9698, görevlendirilen araç sayısı 216, görevlendirilen iş makinesi 1511’dır. Şimdiye kadar toplam 2834 binanın yıkıldığı ihbarı alınmıştır.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından 6 adet A400M, 5 adet C130, 7 adet C235 uçak ile İstanbul, Ankara ve İzmir’den bölgeye personel sevkiyatı planlanmış, 6 uçak bölgeye ulaşmıştır. Malatya’ya 500 komando ve 600 asker gönderilmiştir. Jandarma Genel Komutanlığı’ndan Adana’ya 200 asker gönderilmiştir. Kayseri’den Malatya Akçadağ’a 200 kişilik askeri birlik gönderilmiştir. Tüm İl AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmektedir.

Kahramanmaraş’a Kayseri Valisi, Hatay’a Mersin Valisi, Gaziantep’e Mardin Valisi, Adıyaman’a Tunceli Valisi, Osmaniye’ye Bingöl Valisi ve Malatya’ya Sivas Valisi koordinasyon sağlamak üzere görevlendirilmiştir. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde 50 ülkeden toplam 62 ekip yardım teklifinde bulunmuştur.

“27 MERKEZE ELEKTRİK VERİLEMEMEKTEDİR”

Afet Enerji grubundan alınan ilk bilgilere göre Hatay/Hassa ve Kırıkhan bölgelerine doğalgaz verilememektedir. BOTAŞ ham petrol akışı tedbiren durdurulmuştur. Gaziantep Nurdağı ve Islahiye ilçelerinin doğalgaz girişi istasyonlarından tedbir amaçlı gaz akışı kesilmiştir. 27 merkeze elektrik verilememektedir. Osmaniye Bahçe-Düziçi, Kahramanmaraş şehir merkezi, Malatya; Akçadağ, Doğanşehir, Doğanyol bölgelerine elektrik verilememektedir.

“DSİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VE ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NE BAĞLI İŞ MAKİNALARI VE OPERATÖRLER BÖLGEYE YÖNLENDİRİLMİŞTİR”

Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Adana, Osmaniye ve Adıyaman illerinde mobil haberleşmede saha ve enerji kesintileri meydana gelmiştir. Deprem bölgelerine mobil baz istasyonları ve jeneratörler ile ekipler sevk edilmiştir. Bölgede haberleşme hizmetlerinde acil ihtiyaçları olabilecek vatandaşlarımız için fatura/borç vb. nedenlerle kapanmış hatların görüşmeye açılması amacıyla operatörlerce çalışmalar başlatılmıştır. 80 uydu iletişim terminali bölgeye sevk edildi.

TAMP kapsamında İl Müdürlükleri bünyesinde kurulan ekipler bölgeye yönlendirilmektedir. DSİ Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı iş makinaları ve operatörler bölgeye yönlendirilmiştir. Ankara ve Konya İl Müdürlükleri ekipleri bölgeye sevk edilmiştir.

“BATI İLİNDEKİ TÜM KOMANDO BİRLİKLERİ, JAK VE TRAFİK TİMLERİ KAHRAMANMARAŞ İLİNE GÖREVLENDİRİLMİŞTİR”

Bölgeye toplam 9698 Arama Kurtarma Personeli, 216 araç sevk edilmiştir. Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından Hatay’dan 60, İskenderun’dan 50, Mersin’den 25 personel görevlendirilmiştir. Ayrıca TCSG Yaşam Gemisi İskenderun limanında, 2 helikopter ise Antalya Havalimanı’nda hazır beklemektedir. Gaziantep’ten Hatay’a 4 helikopter ile arama kurtarma personeli sevk edilmiştir. JÖAK’tan 130 kişilik JAK grubu mobil harekât merkezi, mobil komuta merkezi (2), mobil mutfak (1), mobil fırın Kahramanmaraş iline sevk edilmiştir.  Jandarma Lojistik Komutanlığı’ndan (30) Unimog kamyon, 2 Yaşam Alanlı Komuta Kontrol Aracı, 7 binek aracı, 2 mobil mutfak ve 1 adet Mobil Fırın Kahramanmaraş iline intikale başlamıştır. Batı ilindeki tüm Komando birlikleri, JAK ve Trafik Timleri Kahramanmaraş iline görevlendirilmiştir.

“BÖLGEYE 730 PERSONEL VE 50 ARAÇ SEVK EDİLMİŞTİR”

Düzce’den 10080, Ankara’dan 9038, Manisa’dan 10080, İstanbul’dan 13579, Adana’dan 1008, Kırıkkale’den 1680, Sivas’tan 1680, Muğla’dan 2807 ve diğer çevre illerden de olmak üzere toplam 300.000 battaniye afet bölgesine sevk edilmiştir. Ayrıca 19772 adet yaşam çadırı, 24172 adet yatak, 47176 adet yastık çarşaf, 1106 mutfak seti gönderilmiştir. Türk Kızılayı’ndan 76 ikram aracı, 8 mobil mutfak, 4 mobil aşevi, 4 sahra mutfak, 1 mobil fırın, 10 afet müdahale merkezi 70 şube ile 131 araç ve 365 personel alana intikal etti. Jandarma’dan 2 mobil mutfak, 1 mobil fırın, İHH, Hayrat, Beşir, İnisiyatif derneklerinden 1’er adet mobil mutfak bölgeye sevk edildi. 4 Mobil Sosyal Hizmet Merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya illerine görevlendirilmiştir. Bölgeye 730 personel ve 50 araç sevk edilmiştir.

“DİVRİĞİ-ÇETİNKAYA ARASI DEMİRYOLU 04.40 İTİBARIYLA TREN TRAFİĞİNE KAPALIDIR”

Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay Havalimanları hasar nedeniyle uçuşa kapalıdır. Divriği-Çetinkaya arası demiryolu 04.40 itibarıyla tren trafiğine kapalıdır. Afet İletişim Grubu çalışmaları kapsamında; kurumlar arası koordinasyon ve bilgi akışı sağlanmakta, kamuoyunu doğru ve hızlı bilgilendirmek ve söylem birliğini güçlendirmek üzere resmi açıklamalar ve sosyal medya paylaşımları koordine edilmektedir. Kurumsal hesaplardan dezenformasyonla mücadele kapsamında resmî açıklamaların takip edilmesine yönelik gerekli uyarılar yapılmıştır. Ulusal ve uluslararası medyanın bilgilendirilmesi sağlanmaktadır.”

Kaynak: anka