Bu güne kadar bir çok konu konuşuldu, tartışmaya açıldı ve sitemlerde bulunuldu. İki önceki yazımda ise “Bir Önerim Var!”  başlığı ile Bakanlığımıza/Genel Müdürlüğümüze bir öneri/çağrım oldu. “UMKE Türkiye Koordinatörü” oluşumunun gerekliliği şeklinde. Fakat bu konu ile ilgili bakanlığımız tarafından herhangi bir yaklaşım sergilenmedi oluru veya olmazı mahiyetinde. Bu konunun gerekliliğinin halen arkasında durarak bağlantılı başka bir gerekliliğe değinmek ve önermek istiyorum.

 

“UMKE’de İleri Demokrasiye Geçiş”

İleri demokrasi sözcüğünü bu günlerde daha bir sık kullanır olduk.  Kimi tiye almak için kullanıyor kimisi de amacını yansıtmak için. Bense öneriyorum en azından UMKE’de demokrasiye geçelim.

 

Belirli periyotlarla örneğin 2 yada 3 senede bir  UMKE’de en az  1 senesini doldurmuş personel UMKE İL SORUMLUSUNU oy kullanarak seçsin.  Adaylar çıksın ortaya ve bu adayların atıyorum en az 3 senelik UMKE deneyimi olması kıstası konsun. Personel kendine lider olabileceğini düşündüğü kişilerin yeterliliğini değerlendirip en doğru kararı verecektir. Şu şekli ile UMKE “ben yaptım oldu”  mantığına mahkum olmaya, yerinde saymaya, yeni fikirlere karşı direnç göstermeye, birilerinin ego tatmin yeri olmaya veya kendi çıkarları için kullanılmaya açık bir yapı haline dönüştü, dönüşüyor ve devam eden sorunlar gittikçe derinleşiyor.

 

“UMKE personeli artık kendi liderini seçebilmeli”

UMKE’de bulunan hiç kimse yoldan geçen adam değildir. Zaten belirli bir eğitim düzeyine sahip, kişisel yeterliliğini ispatlamış ve gönüllülük vasfı ile insani erdemini ortaya koymuş kişilerin kendi liderini seçebilme hakkının olmasından daha doğal bir şey olamaz. Lütfen UMKE’yi sadece bir devlet oluşumu olarak değerlendirmeyip atama yapma telaşına girmeden takım ruhunu pekiştirmek ve daha da profesyonelleşmek için böyle bir adımın gerekliliğine kafa yorun.

 

Bu fikir mevcut bazı UMKE sorumlularının hoşuna gitmeyecektir elbetteki fakat olmamasının gerekliliği yönünde de çok sağlıklı fikirler ortaya konulacağını düşünmüyorum. Yazımın başında atıfta bulunduğum “UMKE Türkiye Koordinatörlüğü” fikrim için ise seçilen bu il sorumluları içerisinden Genel Müdürlüğümüzün teklif edeceği belirlenecek 7 coğrafi bölgeye ayrılmış ülkemize 7 koordinatör atanması uygun olacaktır diye düşünüyorum. Umarım bu fikirler bakanlığımız tarafından değerlendirmeye layık görülür ve gerekirse uygulanabilirliği açısından fikir alış verişinde bulunulabilir. Sesimizin duyulacağını umut ederek saygılarımı sunuyor ve herkese çalışmalarında başarılar diliyorum..

 

Fikret İZGİ