|
SON DAKİKA
Soykırımı inkar yasasına onayFransa Senatosu genel kurulu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini 127 oyla kabul etti.
Fransa Senatosu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etti.
86'ya karşı 127 oyla kabul edilen yasa teklifinde, "Kanunlar tarafından tanınan soykırımların inkarı yasaklanır" ifadesi yer alıyor.
Fransa Parlamentosu, 2001 yılında, "Fransa, 1915'deki Ermeni soykırımını tanır" ifadesi bulunan bir yasayı onaylamıştı.
Yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin imzası ve resmi gazetede yayımlanması gereken yasa, iki maddeden oluşuyor.
Yasanın ilk maddesinde, "soykırımı aşağılayarak ve küçük göstererek karşı çıkmanın" suç sayılacağı belirtiliyor.
Yasa teklifine göre, suçlanan kişiler hakkında 1 yıl hapis cezası ve 45 bin avro para cezası istenebilecek.
Meclis ve Senatoda 60 senatör ve milletvekilinin yasa teklifine itiraz edip, anayasa mahkemesine gitmesi halinde, yasa teklifinin anayasa mahkemesi tarafından incelenmesi gündeme gelebilecek.
Kanunlar komisyonu başkanı Sueur'dan Senatoda tarihi konuşma
Kanunlar komisyonu başkanı Jean Pierre Sueur, Senato genel kurulunda yaptığı konuşmada, "Bu yasa ne işe yarayacak, halkların dostluğuna mı yarayacak, diplomatik sorunların çözümüne mi yarayacak? Bu yasa sorunların çözümüne mi yarayacak? Bu yasayla bütün sorunlar çözülecek mi?" diyerek tepkisini dile getirdi.
Senatoda kabul edilen yasa teklifine kanunlar komisyonu, "Fransız anayasasına, ifade ve araştırma özgürlüğüne aykırı" olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı.
Yasa teklifine karşı çıkan kanunlar komisyonu tarafından hazırlanan önerge ve yine yasa teklifi aleyhindeki iki ayrı önerge, genel kurulda bu akşam açık farkla reddedildi. Senato genel kurulu, daha sonra sunulan 5 değişiklik önergesini de reddetti.
Meclis 22 Aralık'ta, bugün Senatoda onaylanan söz konusu yasa teklifini kabul etmişti.
Fransa'da tarihçiler, anayasa uzmanları ve gerek sağ, gerek sol basının önemli bir kısmı, yasa teklifine karşı çıkan yorumlar yaptı.
Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geçen yıla kadar şiddetle karşı çıkmasına rağmen, cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Ermeni diasporasının oylarını alabilmek için yasa teklifine yeşil ışık yakmıştı.
Sarkozy'ye sunulacak
Senatonun kabulünün ardından tasarı Cumhurbaşkanı Sarkozy'ye gidecek. Sarkozy de vakit kaybetmeden tasarıyı yasalaştırma sürecini başlatacak.
Ancak yasanın Fransız Anayasası'na aykırı olduğunu savunan bir grup senatör Anayasa Mahkemesi'ne gitme hazırlığında. Grup, 61 senatörün imzasıyla başvuru yapıp, yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından iptalini isteyecek.
Yasa ne getiriyor?
Yasa, "Fransa'nın kanunla tanıdığı bütün soykırımların inkarının suç sayılmasını" öngörüyor. Fransız mahkemeleri, suçlanan kişilere bir yıl hapis ile 45 bin avroya kadar ceza isteyebilecek.
Türklerded protesto
Bu arada Fransa Senatosu'nda Ermeni iddialarının reddine ceza öngören yasa teklifi görüşülürken Türkler de Senato'nun dışında halaylarla protesto gösterisi düzenliyor. Türk grubun 200- 300 metre kadar ilerisinde de Ermeni bir grup protesto düzenliyor.
Londra'da protesto edildi
Bu arada Fransa Senatosu genel kurulunda, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin görüşülmesi İngiltere'nin başkenti Londra'da protesto edildi.
Fransa'nın Londra Büyükelçiliği önünde toplanan ve "Ermeni soykırımı emperyalist bir yalandır" yazılı büyük bir pankart açan Türk vatandaşları, Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle yasa teklifine tepki gösterdi.
İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu tarafından protestoda dağıtılan bildiride, "Fransa Parlamentosunun 22 Aralık 2011 tarihinde onayladığı Sözde Soykırım İnkar Yasası, insanlığın en kutsal hakkı olan düşünce özgürlüğünün yok edilişinin, çağdaş medeniyetin kurucusu olarak bilinen onurlu bir milletin dar görüşlü temsilcilerinin, etnik ve dinsel ayrımcılığı kendisine misyon edinmiş çağ dışı bir kin, nefret ve terör çetesine teslim oluşunun utanç simgesi olarak insanlık tarihine geçecektir" denildi.
TÜRKİYE'DEN TEPKİ
Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu, "Bu çok yanlış bir karar. Bunun sorumlusu biz değiliz. Biz elimizden geleni yaptık" dedi.
Burcuoğlu, "Türkiye'ye istişareler için çağrılacak mısınız" sorusuna da "Bu da seçeneklerden biri" yanıtını verdi.
Yasa teklifini hazırlayan iktidardaki Halk Hareketi için Birlik (UMP) partisinin milletvekili Valerie Boyer, teklifin Senatoda kabulünden sonra göz yaşlarına hakim olamadı.
Boyer, Senatodaki oylamadan sonra basına yaptığı açıklamada, böyle bir yasa teklifinin mimarı olduğu için kendisiyle gurur duyduğunu söyledi.
Valerie Boyer, kendisi için çok duygusal ve anlamlı bir gün olduğunu ve yasa teklifinin kabul edilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.
İLGİLİ HABERLER
|
|