(ANKARA)- İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulu'nun 23 Nisan Özel Oturumu'nda yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili, "Parlamenter sisteme dönüşün ve güçlü bir meclisin yeni sivil anayasa için önemli bir başlangıç olacağını düşünmekteyiz ve bu yönde atılacak adımlara da Anayasa'nın ilk 4 maddesi ve 66. maddeyi değiştirmemek kaydıyla destek olacağımızı belirtiyoruz. Bizim önceliğimiz, güçlü bir meclis yaratmak amacıyla, yeni anayasa çalışmalarında bahsettiğimiz şartlar altında bir uzlaşı zemininin oluşturulmasına gereken katkıyı sunmak olacaktır” dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, TBMM'nin açılışının 104. yılı ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel gündemle toplanan Meclis Genel Kurulu'nda konuştu. Usta, özetle şunları dile getirdi:

"SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MECLİS DARBE DÖNEMLERİNDE BİLE GÖRÜNMEYEN GÜÇ VE İTİBAR KAYBI YAŞAMIŞTIR"

"Bugün tabii ki coşkuluyuz, heyecanlıyız ancak aynı zamanda hüzünlüyüz, kırgınız. Aziz Atatürk'ün memleket uçurumun kenarında, çöküşün pençesindedir sözleri ile tarif ettiği şartlarda bile millet iradesini Türk milletinin istiklalini en güçlü şekilde temsil eden Meclis'imiz kuruluşundan beri olmadığı kadar güçsüz, yetkileri elinden alınmış, itibarı sarsılmış durumdadır. Milletin iradesi memleketin idaresine nüfuz edemediği için milletin kahir çoğunluğu yoksullar ve yoksunluk çekerken mutlu bir azınlık azgın bir savurganlık içinde yaşamaktadır. Bu duruma rağmen asla umutsuz değiliz. Umutluyuz, çünkü bu Meclis kuruluşundan itibaren 1921 ve 1924 Anayasalarını kendisi yapabilmiştir. Gazi Meclis'imiz defalarca millet iradesi gasp edilerek kerameti kendinden menkul sözde kurucu Meclis ve heyetlerce hazırlanarak milletimize dayatılan anayasaları parlamenter sistem içerisinde defalarca değiştirerek darbelerin izlerini silme iradesi göstermiştir. OHAL şartlarındaki bir referandum sonucu yapılan sistem değişikliği ile Meclis darbe dönemlerinde bile görünmeyen güç ve itibar kaybı yaşamıştır.

"İYİ PARTİ KAPSAMLI EKONOMİ PLANIYLA HALKIN FETRET DÖNEMİNDEN ÇIKIŞININ UMUDU OLDUĞUNU GÖSTERECEK"

Türk milleti en zor şartlarda eline aldığı iradesini hiçbir şartta bırakmayacağını son iki seçimde de eşsiz bir ferasetle tüm siyasi partilere verdiği mesajla göstermiştir. Bu mesajlardan en önemlisi millet iradesinin odağı siyasi merkezin yeniden inşa edilmedir. Değişim mesajını alan ve kongre sürecine giren İYİ Parti oluşturacağı kadrolarla siyasi programla ve kapsamlı ekonomi planıyla halkın fetret döneminden çıkışının umudu olduğunu gösterecektir. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında hala eğitim hakkına eşit ve evrensel erişimi sağlayamadığımız, yatağa aç giren ama kimseye derdini anlatamayan çocuklarımız varken Gazze'deki, Doğu Türkistan'daki çocuklara nasıl umut olabiliriz?

YUNUSEMRE BELEDİYESİ'NİN AKP'Lİ ESKİ BAŞKANI ÇERÇİ, KENDİSİNE AİT OLDUĞUNU ÖNE SÜRDÜĞÜ LÜKS MAKAM ODASINDAKİ EŞYALARI ALMAK İÇİN BELGESİZ BİR PARTİLİ GÖNDERDİ YUNUSEMRE BELEDİYESİ'NİN AKP'Lİ ESKİ BAŞKANI ÇERÇİ, KENDİSİNE AİT OLDUĞUNU ÖNE SÜRDÜĞÜ LÜKS MAKAM ODASINDAKİ EŞYALARI ALMAK İÇİN BELGESİZ BİR PARTİLİ GÖNDERDİ

"YENİ VE SİVİL BİR ANAYASA YAPILMASI MÜMKÜN"

Seçmen yani milletimiz yoksulluğa, yolsuzluğa, adaletsizliğe ve en önemlisi de samimiyetsizliğe, 'Yeter söz milletindir' diyerek karşı çıkmış ve 'Ya kendinizi değiştirirsiniz ya da ben sizi değiştiririm' demiştir. İşte İYİ Parti olarak böylesine bir ortamda yeni ve sivil bir anayasanın yapılmasının mümkün olduğunu, ancak bunun mevcut siyasi kamplaşmanın bir ucunda yer alan bir yapı tarafından gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını değerlendiriyoruz.

"YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI 21. YÜZYILIN ŞARTLARI TEMEL ALINARAK YAPILANDIRILMALI"

Ayrıca, parlamenter sisteme dönüşün ve güçlü bir meclisin yeni sivil anayasa için önemli bir başlangıç olacağını düşünmekteyiz ve bu yönde atılacak adımlara da anayasanın ilk 4 maddesi ve 66. maddeyi değiştirmemek kaydıyla destek olacağımızı belirtiyoruz. Yeni anayasa çalışmaları 21. Yüzyılın şartları temel alınarak yapılandırılmalıdır. Aynı zamanda milli ve manevi değerlerimizi koruyup, bu kazanımlarımızı cihanşümul medeniyet değerleri haline getirmek, hem demokratlığın hem de milliyetçiliğin gereğidir. Toplumda bu anlamda bir formül geliştirmek ve uzlaşmayı başarmak ancak bu değerlere sahip, yetkin ve yeterli kadrolar ile mümkündür. Bu kadrolara hem sahibiz hem de geliştirmeye talibiz.

"BAHSETTİĞİMİZ ŞARTLAR ALTINDA, YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARINDA BİR UZLAŞI ZEMİNİNİN OLUŞTURULMASINA GEREKEN KATKIYI SUNACAĞIZ"

1920’lerin TBMM’sindeki başkanlık kürsüsünün tam arkasında, 'Onlar işlerini istişare ile yaparlar' ayeti asılmıştır. Bu sebepledir ki bizim için Gazi Meclis, 5 bin yıllık maziye sahip Türk Milletinin, anayasal ve egemenlik hakkını zuhur ettirecek, kökleri derinlerde olan bir ağacın son meyvesi anlamına gelmektedir. Gelin büyük bir uzlaşmayla, hep birlikte, milletin sesine kulak verelim ve milletin iradesine sahip çıkıp, milletin iradesini hakim kılalım. Bu hedef uğruna, bizim önceliğimiz, güçlü bir meclis yaratmak amacıyla, yeni anayasa çalışmalarında bahsettiğimiz şartlar altında bir uzlaşı zemininin oluşturulmasına gereken katkıyı sunmak olacaktır. Çünkü bu bizim nezdimizde gençlere ve bu bayramın armağan edildiği çocuklara borcumuzdur."

Kaynak: anka