(ANKARA)- TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa görüşmeleri kapsamında İYİ Parti Grubu'nu ziyaret ederek Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu ile görüştü. Kurtulmuş, "'Bu parlamento kurucu parlamento değildir anayasa yapamaz' fikri kabul edilemez. Bu parlamento milletin doğrudan doğruya oyları ile seçilmiş bir parlamentodur. Yeterli sayıyı bulursa anayasa değişikliğini gerçekleştirebilir" dedi. Dervişoğlu ise parlamenter demokratik sistem arayışı için çalışmalar olursa değerlendirmeye açık olduklarını ifade ederek, ülkenin sorunlarının yeni anayasa tartışması gölgesinde kalmaması gerektiğini söyledi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa görüşmeleri kapsamında bugün İYİ Parti Grubu'nu ziyaret ederek Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu ile görüştü. Kurtulmuş ve Dervişoğlu, yaklaşık 30 dakika süren görüşmenin ardından açıklama yaptı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları kapsamında başladığı ziyaretlerde tesadüfi bir şekilde İYİ Parti’nin dördüncü sırada yer aldığını belirterek, hafta sonu yapılan olağanüstü kurultayla genel başkan seçilen Müsavat Dervişoğlu'nu tebrik etti. Yeni anayasa görüşmeleri sürecinin son derece hassas ve şeffaf şekilde yürütülmesi gereken bir süreç olduğunu kaydeden Kurtulmuş, özetle şunları söyledi:

"TİTİZLİKLE YOĞUNLAŞACAĞIM KONU BU KONUNUN BİR TAKIM SİYASİ MAGAZİN KONULARININ ÖTESİNE TAŞINMASIDIR"

"Türkiye'de anayasa tartışması bizim bildiğimiz 10 yıllar boyunca devam eder. Zaten şu anda parlamentoda bulunan partilerin önemli bir kısmı, Türkiye siyasetinde şimdiye kadarki siyasi partilen bir çoğu yeni, kapsamlı bir anayasa değişikliği teklifini kendi siyasal ajandalarında tutmuştur. Artık bunun vaktinin, zamanının geldiğini, yaptığım görüşmelerde bir kere daha görüyorum. Bu bir fantezi, temenni, bir partinin işi değildir. Partilerin anayasası olmaz anayasa teklifleri olur. Bunun milletin anayasası haline getirilmesi için TBMM zeminin hatasız şekilde kullanmamız lazım. Ümit ve temenni ediyorum ki parlamentoda 400'ün üstünde ittifakla yeni anayasa teklifinin kabul edilmesi mümkün olsun. Benim Meclis Başkanı olarak üzerine titizlikle yoğunlaşacağım konu, bu konunun bir takım siyasi magazin konularının ötesine taşınmasıdır.

"BU PARLAMENTO KURUCU PARLAMENTO DEĞİLDİR ANAYASA YAPAMAZ, FİKRİ KABUL EDİLEMEZ, YETERLİ SAYI BULUNURSA YAPILIR"

Şu andaki parlamentomuz halkımızın yüzde 95 oyunun temsil edildiği bir parlamentodur. Özgür, demokratik, çağdaş ve çoğulcu bir anayasanın yapılabilmesi için parlamentoda bir zemin mümkündür, bundan en iyi şekilde istifade ederek sonuç alınmasının doğru olduğu kanaatindeyim. 'Bu parlamento kurucu parlamento değildir anayasa yapamaz' fikri kabul edilemez. Bu parlamento milletin doğrudan doğruya oyları ile seçilmiş bir parlamentodur. Yeterli sayıyı bulursa anayasa değişikliğini gerçekleştirebilir. Ön yargısız şekilde siyasi partilerin bu konuya yaklaşmalarından dolayı memnuniyet duyuyorum. Bundan sonra sadece grubu bulunan siyasi partiler değil parlamentoda temsil edilen diğer siyasi partilerin de görüşlerini alacağız. Ayrıca görüşü olan herkesin fikirlerinin alındığı açık şeffaf bir zemini sürdüreceğiz."

Mesir Derneği yönetiminden Başkan Zeyrek’e ziyaret Mesir Derneği yönetiminden Başkan Zeyrek’e ziyaret

Kurtulmuş'a ziyareti için teşekkür eden Dervişoğlu, "Parlamenter demokratik sistem arayışımız devam ediyor" diyerek şöyle konuştu:

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ TARTIŞMALARI ÖNCELİKLİ SORUNLARI DA GÖLGE ALTINDA BIRAKMAMALI"

"Şayet TBMM'de bu yönde bir anaysa değişikliği söz konusu olursa o zaman onu değerlendirmeye açık oluruz. Türkiye'nin öncelikli başka sorunları da var. Anayasa değişikliği tartışmalarının öncelikli sorunları da gölge altında bırakmaması lazım. Türkiye'de ciddi bir ekonomik dar boğaz yaşanıyor. Eğitimden kaynaklı önemli problemler var. Bir demografik istilayla da karşı karşıyadır ülkemiz. Bu bilgilendirme görüşmesi olduğu kadar ülke sorunlarını da karşılıklı konuşup tartıştığımız bir görüşme oldu. Tarafsız kimliği üzerinden söylüyorum ama buradan iktidara da sesleniyorum; nasıl Meclis Başkanımız siyasi partilerin liderlerini ziyaret ediyorsa, ekonomide olan sorunlarla ilgili Ekonomi ve Maliye Bakanı’nı, milli savunmamızla ilgili sorunlar söz konusu olduğundan Milli Savunma Bakanı’nın, eğitim sorunlarından kaynaklanan meselelerde Milli Eğitim Bakanı’nın siyasi partilerimizi ziyaret etmeleri ve temel konularda bilgilendirmede bulunmalarını beklediğimizi ifade ediyorum."

MHP ile bir görüşme olup olmayacağı sorusuna Kurtulmuş "MHP'yi ve AKP Parti'yi de ziyaret edeceğiz" yanıtını verdi.

"TERÖRLE MÜCADELE BAŞKA BİR BAŞLIK"

Bir gazetecinin "Terörle iç içe olduğu belirtilen DEM Parti'yi anayasa konusunda muhatap almanız konusunda eleştiriliyorsunuz, bu konuda ne söylersiniz" sorusunu da Kurtulmuş, "Meclis'te grubu olan bütün siyasi partilere ziyarette bulunarak anayasa sürecini açık ve şeffaf şekilde yürütülmesini temin etmeye gayret ediyoruz. Terörle mücadele başka bir başlıktır" diye cevapladı.